Jacky Goris: ‘Kort zomervakantie in voor extra feestdagen als het Offerfeest’

© Nick Haddes

Het begin van het schooljaar, 1 september, valt dit jaar samen met het islamitische Offerfeest. Jacky Goris, de topman van Scholengroep Brussel, vindt dat elk kind het recht heeft de grote feestdagen van zijn of haar religie te beleven. Daarom vraagt hij een vijftal extra vrije dagen op school. “In ruil moet de zomervakantie korter.”

Jacky Goris pleitte in maart van dit jaar al voor een extra pedagogische studiedag op 1 september, omdat de eerste schooldag dit jaar samenvalt met het islamitische Offerfeest. “Het heeft echt geen zin om op vrijdag 1 september met de helft van de leerlingen afspraken te maken en boeken uit te delen, om dat op maandag 4 september opnieuw te moeten doen,” zei de topman van de Brusselse tak van het Vlaamse gemeenschapsonderwijs toen. Ook het katholieke onderwijs vroeg zich af of het schooljaar niet pas volgende maandag kan beginnen.

Maar de onderwijsnetten kregen van bevoegd Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) nul op het rekest. En dus start ook de Scholengroep Brussel nu vrijdag het schooljaar, met hier en daar volledig lege schoolbanken, vermoedt Goris. “Als er geen leerlingen opdagen, moeten de leerkrachten zich wel nuttig bezighouden om het nieuwe schooljaar voor te bereiden. Ze mogen niet naar huis, die uren mogen niet verloren gaan.”

Goris betreurt de beslissing van de minister om het schooljaar toch op 1 september te laten beginnen. “Ik heb veel kritiek gekregen, omdat men dit voorstel als een toegeving aan de islam ziet, of zelfs een onderwerping. Maar vandaag vieren we alleen christelijke feestdagen in België. Is dat dan geen toegeving aan het christendom? Je moet erkennen dat het publiek op school inmiddels veranderd is.”

“De meeste moslims houden hun kinderen thuis voor het Offer- en Suikerfeest, en slechts een minderheid van de ouders dient daar een briefje voor in. Dat mag niet, maar wat kun je ertegen beginnen? Je moet pragmatisch zijn, maar ik heb ook algemeen-filosofische redenen. In een werkelijk pluralistische samenleving moet een vrije dag voor een islamitisch feest toch kunnen.”

Het moet zelfs breder gaan, vindt Goris. “Ik pleit ervoor dat er jaarlijks een aantal dagen kunnen worden geprikt voor joodse, islamitische en vrijzinnige leerlingen. 21 juni is de dag van de Vrijzinnigheid bijvoorbeeld. Ik ben praktiserend atheïst, dus ik zou willen dat mijn kinderen of kleinkinderen dan vrij kunnen nemen op school. Behalve aan het Offer- en Suikerfeest denk ik bijvoorbeeld ook aan het joodse Nieuwjaar Rosj Hasjana (dit jaar op 20 september, red.) of een dag tijdens het joodse Loofhuttenfeest.”

Twee vliegen in een klap

Jacky Goris BRUZZ ACTUA 1581
“Alle leerlingen moeten op die erkende feestdagen vrij krijgen, anders zou het een kakofonie worden. Er is wel één voorwaarde: vrij krijgen op levensbeschouwelijke feestdagen mag geen vermindering van de onderwijstijd inhouden. Ook daarvoor heb ik een oplossing: kort de zomervakantie in met dezelfde hoeveelheid dagen, bijvoorbeeld een week.”

Daarmee slaan we volgens Goris twee vliegen in één klap. “Twee maanden zomervakantie is veel te lang, zeker voor kinderen met leermoeilijkheden of kinderen uit kansarme gezinnen die het sociaal moeilijk hebben. Zij zijn na die lange zomervakantie een deel van de leerstof vergeten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?