Scholengroep Brussel: 'Maak van 1 september extra pedagogische studiedag’

© Bart Dewaele

Nu het Offerfeest dit jaar op 1 september zal vallen, wil Scholengroep Brussel dat minister van Onderwijs Hilde Crevits van die dag een extra pedagogische studiedag voor leerkrachten maakt. “Het heeft geen zin om maar de helft van de leerlingen te ontvangen op 1 september, maar we kunnen ook niet de anderhalve dag per jaar die we vrij mogen invullen dan al opgebruiken”, aldus topman Jacky Goris.

Het Islamitische Offerfeest valt dit jaar op 1 september. Dat betekent dat er op de eerste schooldag, zeker in Brussel, heel wat moslimleerlingen niet op school aanwezig zullen zijn. Daarom vroeg het Katholiek Onderwijs al aan minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om duidelijkheid, maar niet per se om een algemeen uitstel van de eerste schooldag tot 4 september.

Scholengroep Brussel, de Brusselse tak van het GO!-onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, vraagt wel expliciet om de eerste schooldag pas op maandag 4 september te laten doorgaan. “Het heeft echt geen zin om op vrijdag 1 september met de helft van de leerlingen afspraken te maken en boeken uit te delen, om dat op maandag 4 september opnieuw te moeten doen. Laten we dat allemaal dan gewoon op maandag doen.”

Vrijdag 1 september kan dan een pedagogische studiedag zijn voor leerkrachten. “Zij kunnen zich dan voorbereiden op het nieuwe schooljaar en zich buigen over enkele pedagogische kwesties. Zo gebruiken we een verloren dag toch nog zo functioneel mogelijk.”

'Minister moet initiatief nemen'
Basisscholen krijgen wel maar anderhalve dag per jaar die ze vrij mogen invullen als pedagogische studiedag. “Om die al op te gebruiken aan de start van het schooljaar kan natuurlijk niet, dat zou betekenen dat we de werking hypothekeren”, aldus Goris. Daarom vraagt Scholengroep Brussel dat minister Crevits uitzonderlijk dit jaar een extra pedagogische studiedag toelaat. Zo’n extra studiedag moet er komen in alle onderwijsnetten, vraagt Goris nog. “De minister moet hier het initiatief nemen.”

Bij de start van het huidige schooljaar lanceerde Goris ook al een oproep in BRUZZ om op belangrijke religieuze dagen zoals het Offerfeest moslimstudenten een vrije dag te geven. Dat zou dan ook moeten gelden voor andere gelovigen en zelfs vrijzinnigen. “Wat mij betreft, mogen dan ook vrijzinnigen op 21 juni, de dag van het Humanisme, een dag vrij nemen”, klonk het toen. “Er mag wel geen sprake zijn van studenten die klagen dat ze bepaalde stukken van de leerstof niet gezien hebben omdat ze niet op school aanwezig waren die dag.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?