Pleidooi voor masterplan Kleine Ring tussen Ninoofsepoort en Zuidstation

© Brussel Deze Week
22/02/2013
Nu er plannen zijn om de Kleine Ring heraan te leggen ter hoogte van Poincarélaan en Slachthuislaan, is het volgens buurtbewoner en nieuwbakken blogger Geert Vancauwenbergs tijd om ook de fysieke scheiding tussen de buurten weg te werken, door bijvoorbeeld een groot park te creëren in het midden van de Kleine Ring.

Van de Hallepoort tot de Ninoofsepoort wordt de stad doorkliefd door enkele drukke verkeersassen. Diegenen die de buurt wat kennen, weten waarschijnlijk dat ik het heb over de Zuidlaan, de Hallepoortlaan, de Poincarélaan en de Slachthuislaan. Ze zijn ontstaan uit een vroegere stadsomwalling, en vormen nu een onderdeel van de Kleine Ring. Gezien de omvang van deze lanen durf ik ze gerust de 'centrale lanen' van de Zuidwijk noemen.

Jammer genoeg geeft hun huidige aanblik helemaal niet die grootse indruk: twee keer drie rijvakken waarover de meerderheid van de wagens veel te snel rijdt, een middenberm die constant volstaat met auto's en soms ook dient als 'tijdelijke' verblijfplaats voor zigeunerfamilies, zwerfvuil, gebrek aan verlichting... Zodra de avond valt, wordt het pas echt ongezellig. Soms lijkt het alsof onze beleidsmakers dit stadsdeel echt vergeten zijn.

Groene zone
In november vorig jaar werd er een hoopvol bericht de wereld ingestuurd door het Brusselse ministerie van Mobiliteit: in de eerste helft van 2013 zouden er overal geschilderde fietspaden komen, en tussen het Zuidstation en de Ninoofsepoort zou er aan beide zijden een rijstrook afgaan. Eindelijk een eerste stap in de goede richting! Al is het maar een kleine. De minister beloofde ook dat er in deze legislatuur een studie komt naar gescheiden fietspaden.

Beste Brusselse regering, mag ik meteen een warme oproep doen om in één klap een globaal masterplan te ontwikkelen, om deze lanen in hun ganse lengte en breedte heraan te leggen. Waarom hiervoor geen wedstrijd uitschrijven, zoals voor de Heizel en de Wetstraat is gebeurd? Gezien hun centrale ligging en hun betekenis voor Brussel zijn ze dat toch echt wel waard, niet?

Ik heb gehoord dat de stad Brussel ook een miniheraanleg plant van het stukje middenberm tussen de Poincarélaan en de Slachthuislaan. Dat zou een groene zone moeten worden, met speelruimte voor de kinderen. Op zich een mooi idee, maar dit zou volgens mij ook beter worden uitgevoerd in de ruimere context van een totale heraanleg. Hoe leuk kan je een dergelijke speelruimte noemen, als ze in het midden van een drukke, en zelfs gevaarlijke, verkeersweg ligt? Het verminderen van de Kleine Ring met een rijstrook alleen zal hier niet voldoende zijn.

Enkele van mijn persoonlijke ideeën zijn het verlengen van het toekomstige park van de Ninoofsepoort tot aan het Zuidstation, aan de hand van een brede groene middenberm. Een unieke kans om in dit stadsdeel veel meer groen te brengen. Laat wagens parkeren in bestaande, onderbenutte parkings, en eventueel in een nieuwe openbare parking onder deze lanen.

Scheiding doorbreken
Waar men volgens mij ook zeker iets aan zou moeten doen, is het wegwerken van de fysieke scheiding van de buurten rond deze lanen. Aan de hand van bepaalde ingrepen zou men deze buurten meer in elkaar kunnen laten overvloeien. Kijk bijvoorbeeld naar de Luchtvaartsquare, een plein met enkele pareltjes van gebouwen. Momenteel ligt dit plein volledig afgesneden door de Poincarélaan. Door dit te integreren, zou het zichtbaarder worden. Zonder een straat over te steken zou je hier vanuit de Vijfhoek naartoe moeten kunnen wandelen.

Een ander voorbeeld is het Dauwpark. Dit kleine parkje is een wijkpark in een kansarme buurt van Anderlecht, en komt tot tegen de Poincarélaan. Ook dit parkje ligt afgesneden van de Vijfhoek. Terwijl het allemaal mooie plekjes zijn die een meerwaarde kunnen betekenen voor ons stadslandschap.

Kom op, beste bouwmeester, architecten en stadsplanners (in spe), laat jullie alstublieft horen. Laten we samen een aanzet geven tot de start van de heraanleg van deze lanen.

Geert Vancauwenbergs,
buurtbewoner en blogger



Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Opinie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni