Standpunt BDW: Een bos bloemen

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
16/07/2014

Niets dan lof voor Brussels formateur Laurette Onkelinx (PS). Coformateur Guy Vanhengel (Open VLD) had een grote bos bloemen en een fles wijn klaar. Dat hoort zo. Maar ook in de coulissen viel te noteren hoe goed Onkelinx het gedaan heeft. Ook van onderhandelaars die het niet gewoon zijn om de PS (figuurlijk) bloemetjes toe te werpen.

De ambiance achter de formatietafel leek oprecht goed. En dat was naar verluidt ook het geval tijdens de onderhandelingen. Helemaal anders dan vijf jaar geleden met Ecolo en Groen (luidt het nu). Nochtans waren de Vlamingen aanvankelijk niet zo happig op een coalitie waarin langs Franstalige kant het FDF de tweede partij wordt. Dat Didier Gosuin, die ook bij de Vlamingen een goede reputatie als bestuurder geniet, mee rond de tafel zat, zal zeker een rol gespeeld hebben.

Het akkoord is zeker ambitieus wat de jongerenbanenplannen betreft, maar of dat haalbaar is, is een ander paar mouwen. Maar er moet iets gebeuren en er bestaat geen onuitputtelijk arsenaal aan middelen. Over het algemeen is het akkoord zeker haalbaar, ook al omdat sommige plannen pas tegen 2020 of 2025 moeten gerealiseerd zijn. Aan ambitie lijkt het wel te ontbreken wat leefmilieu betreft. De volgende minister van Leefmilieu zal het moeten waarmaken zonder stevige rugdekking van een regeerakkoord.

Een sterk punt van het regeerakkoord is alvast dat de toekomstige regering zich voorneemt om met alle beleidsniveaus nauw samen te werken. Met de Vlaamse en de Franse Gemeenschap bijvoorbeeld voor Onderwijs. Het regeerakkoord stuurt ook niet aan op avonturen. Onderwijs moet gemeenschapsmaterie blijven, al komt er wel een tweetalige normaalschool. Niet onbelangrijk: er komt een ‘regeringscommissaris’ die permanent contact houdt met de Europese instellingen.

De onderhandelaars beseffen maar al te goed dat het creëren van banen in de eerste plaats door ondernemers moet gebeuren. (Sociaal) overleg met werkgevers en vakbonden staat uitdrukkelijk in het akkoord. Dat is duidelijk in tijden waarin Vlaamse ondernemers dreigen te staken met investeren als de PS van de partij is.

Toch zijn er nog tal van onduidelijkheden. De dienstencheques worden bijvoorbeeld behouden, maar de kostprijs mag niet de pan uitrijzen. De energiepremies worden bestudeerd om het mattheuseffect – aan wie heeft zal gegeven worden – uit te schakelen. De concrete invulling moet nog volgen. Over vijf jaar een bos bloemen en een fles wijn voor de ploeg die het waargemaakt heeft.

Brusselse regeringsvorming

Na de verkiezingen van 25 mei kwamen SP.A, CD&V, Open VLD, CDH, PS en FDF aan zet voor het schrijven van een nieuw regeerakoord en de vorming van een nieuwe Brusselse regering. Alle berichtgeving over de regeringsonderhandelingen vindt u in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie, Brusselse regeringsvorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni