Spannende tijden voor voetbalminnaars (en voor de Memorial). Als er tegen april 2014 geen privésponsors zijn voor de bouw van een voetbalstadion in Grimbergen, kan Brussel-Stad de medeorganisatie van het EK 2020 op zijn buik schrijven, schrijft Danny Vileyn.

De som geld waarmee de private sector over de brug moet komen is overigens niet min: 314 miljoen euro. Alain Courtois (MR), schepen van Sport in de Stad Brussel, zegt niet zonder enige bitterheid dat België het enige land ter wereld is waar de overheid geen geld heeft voor een hoofdstedelijk stadion met internationale allure. Het zij zo.

Dat de overheid geen geld heeft voor een stadion heeft niet alleen met de crisis of met de toestand van de staatsfinanciën te maken. In de voetbalwereld gaat zoveel geld om – transfers, gages van voetballers – dat een niet-voetbalgekke sterveling maar moeilijk begrijpt dat de overheid geld moet pompen in stadions. Anderzijds kunnen we het ons ook niet veroorloven om geen ‘nationaal’ stadion meer te hebben. Het is – de vergelijking is gewaagd – alsof we de Muntschouwburg zouden slopen.

Maar de verschillende overheden moeten ophouden met te debiteren dat het nieuwe voetbalstadion de belastingbetaler niets gaat kosten. Dat is volksverlakkerij. Natuurlijk gaat de overheid de toegang tot het stadion (wegen, openbaar vervoer) moeten bekostigen. En de kans is groot dat de overheid ook voor het stadion op een of andere manier zal moeten tussenkomen. Ter vergelijking: de stad Gent heeft dat voor het Ghelamco-stadion op een slinkse manier gedaan: de waterintercommunale TMVW heeft er geld in gepompt. Een voorbeeld om niet te volgen.

De Anderlechtse burgemeester Eric Tomas (PS) gelooft dan weer niet dat RSC Anderlecht zijn gemeente zal verlaten. En zonder RSCA komt er geen nieuw stadion in Grimbergen. Tomas kan niet anders dan dat te geloven. Het voetbalvriendelijke Anderlecht – al zal RSCA dat ongetwijfeld tegenspreken – blijft desgevallend met een kater achter. Een tweede slachtoffer dreigt de Memorial Van Damme te worden. Het nieuwe stadion zal geen atletiekpiste hebben, dat is een voorwaarde die RSCA stelt. Wilfried Meert kan maar hopen dat de overheid wel geld veil heeft voor een atletiekpiste, anders is het na 2020 gedaan met de Memorial.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie , Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni