"Uiteraard gaat het niet over lopers die zwartrijden en beboet worden. De PS vindt de MIVB-leiding en de voogdijminister te Vlaams. Er moet binnenkort ook een nieuwe algemeen directeur aangesteld worden. En dus wordt de PS zenuwachtig." Aldus Danny Vileyn over de heibel rond de 20 kilometer.

Je mag de openbaarvervoersmaatschappij MIVB veel verwijten, doch een verwijt dat ze zwartrijders controleert, hoort daar niet bij. Toch denkt - vreemd genoeg - niet iedereen er zo over. Ridouane Chahid, de ondervoorzitter van de MIVB, is een van hen.

Chahid schiet met scherp op de MIVB omdat de maatschappij deelnemers van de 20 km door Brussel die zich vorige zondag aan zwartrijden bezondigden, op de bon heeft geslingerd. Zegt Chahid: "Slechte reclame voor Brussel." En daar heeft hij een punt. Maar wat wil hij? Dat de MIVB zwartrijden tolereert? Chahid moet zich in dezen tot de organisatoren van de 20 km richten: voordien hadden zij een overeenkomst met de MIVB. Samen met een rugnummer kregen de lopers een dagpas voor de MIVB. Maar dit jaar was de MIVB volgens de 20 km reclamegewijs te inhalig. Dan maar geen gratis kaartjes, met zwartrijders en politieke heisa tot gevolg.

Gelukkig probeert minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) de gemoederen te bedaren. Zij stelt voor om alsnog een contract te sluiten en de boetes ongedaan te maken. Zaak gesloten? Niet voor Ridouane Chahid, die deze storm in een glas water - want dat is het - aangrijpt om zich te profileren. Chahid is de eerste ondervoorzitter van de MIVB die permanent in het nieuws komt met uithalen naar de maatschappij die hij vertegenwoordigt. Mét de steun van zijn partij. Rudi Vervoort, de PS-voorzitter van Brussel-19, heeft zich met zijn volle gewicht achter Chahid geschaard en deed er nog een schep bovenop. Vervoort stelt de visie van Grouwels op openbare dienstverlening in vraag. En Chahid vindt Kris Lauwers, de Nederlandstalige algemeen directeur ad interim , persoonlijk verantwoordelijk voor alles wat in zijn ogen misloopt. Gemakshalve vergeten Vervoort en Chahid dat Lauwers gebonden is aan een beheerscontract, en Grouwels aan het regeerakkoord.

Uiteraard gaat het niet over lopers die zwartrijden en beboet worden. De PS vindt de MIVB-leiding en de voogdijminister te Vlaams. Er moet binnenkort ook een nieuwe algemeen directeur aangesteld worden. En dus wordt de PS zenuwachtig. Tussen de vorige algemeen directeur - de als liberaal geboekstaafde Alain Flausch - en de PS boterde het niet. Ook al omdat Flausch wel eens zei waar het op stond. De PS wil dat scenario vermijden. Maar wil de PS een algemeen directeur die titel waardig, dan zal de partij het eens moeten zijn met de opdracht van de MIVB: reizigers vervoeren tegen een redelijke prijs, in veilige en comfortabele omstandigheden, van a naar b. Tenzij de PS andere plannen heeft met de MIVB.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni