Debat

Walter Vandenbossche ziet parallellen tussen Peterbos en Kuregem

© BRUZZ
04/05/2018

De politieactie in de Anderlechtse Peterboswijk doet Anderlechtenaar en erevoorzitter van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement Walter Vandenbossche terugdenken aan gelijkaardige taferelen in Kuregem.

Walter Vandenbossche

| Walter Vandenbossche

Woensdag, 25 april. Ik hoorde net op de radio dat de politie een indrukwekkende actie ontwikkelt in Peterbos, de wijk, waar ik 23 jaar geleden mee aan de basis lag van de oprichting van het buurtcomité Peterbos.”

“Ik denk ongewild terug aan mijn tussenkomst bij wijlen Jean-Luc Dehaene, om Louis Tobback - toen minister van Binnenlandse Zaken - ervan te overtuigen een harde actie te houden op het Anderlechtse Lemmensplein, in het hartje Kuregem. Ook toen ging het om gelijkaardige toestanden: drugs, geweld en territoriumgevechten.”

“Vandaag ligt het Kanaalplan van minister Jambon aan de basis van deze toestand in Peterbos. Het ‘uitzuiveren van de Kanaalzone’ in Brussel, heeft niets fundamenteel opgelost met betrekking tot de onveiligheid in deze zone, behalve dan voor de directe omwonenden. De trafiek in drugs, het brutale en niets ontziende gevecht om de bezetting van het territorium om het handeltje helemaal de vrije hand te geven, hebben zich van het beruchte Lemmensplein verplaatst naar Peterbos. De sociaal zwakke inwoners aldaar zwijgen om het eigen vege lijf te sparen, toevallige voorbijgangers worden gemolesteerd, de politie wordt bekogeld met stenen, de strijd om het territorium woedt in alle hevigheid.”

“De gevoerde politieactie is goed, ze herstelt law and order. Tot ze het terrein verlaten hebben, binnen de drie uur zijn de dealers weer baas, waarschijnlijk wat discreter dan voorheen, op hun hoede, en binnen drie maanden ontploft de boel opnieuw. Er is namelijk geld nodig om even te gaan uitrusten in het thuisland, de zaken moeten beter, de belemmeringen moeten weg.”

"Ik hou mijn hart vast voor de volgende tweet van de staatssecretaris die zal mededelen dat het probleem is opgekuist”

Walter Vandenbossche, erevoorzitter Brussels Hoofdstedelijke Parlement en Anderlechtenaar

Vicieuze cirkel

“Ik pleit er (opnieuw) voor om die vicieuze cirkel te doorbreken. Indien er geen gecoördineerde totale maatschappelijke actie komt rond onderwijs, opvoeding, woonkwaliteit, arbeid en tewerkstelling, zal deze politieactie worden herleid tot een stukje cinema, met weliswaar leuke electorale resultaten, maar zonder enig effect op Peterbos zelf.”

“Alert bestuur, alle bevoegdheden samenbrengen binnen één wettelijk instrument, alle institutionele belemmeringen opheffen, om daadkrachtig snel en accuraat een wijkbeleid te ontwikkelen, zoals ik het gezien heb in Amsterdam in de Molukkerswijk, bieden wel perspectieven. Repressieve en curatieve maatregelen openlijk en zichtbaar laten samenvallen, de leefbaarheid voor de inwoner afdwingen ten aanzien van de bendes, die dingen zullen de hoop op een andere toekomst herstellen. Dat vraagt echter veel politieke moed, de grenzen van de instellingen worden opgeheven, alleen coördinatie en centralisatie zijn de codewoorden.”

“Maar ik val in herhaling. Ik hou mijn hart vast voor de volgende tweet van de staatssecretaris die zal mededelen dat het probleem is opgekuist!”

“Niets zal minder waar zijn. Anderlecht, en vooral de inwoners van Peterbos zullen er niets van begrijpen, maar een bepaalde politieke groep zal er garen bij spinnen. Droef.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Opinie, Samenleving, Peterbos, Kuregem, Walter Vandenbossche, politieactie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni