Kunstenares van podium gesleurd op TEDxBrussels

Een personeelslid probeert de kunstenares aan het zicht te onttrekken tijdens een eerdere performance (archiefbeeld).

De Luxemburgse kunstenares Deborah de Robertis werd tijdens haar performance op TEDxBrussels maandagavond van het podium gesleept, terwijl ze een aanklacht opvoerde tegen censuur. Dat schrijft Knack, die bij het evenement aanwezig was.

De Robertis is bekend vanwege haar persoonlijke invulling van verschillende schilderijen. Zo ging ze in 2016 in Brussel voor een aankondigende poster van kunstenaar Andres Serrano zitten en speelde er een werk van hem na, waarin een non te zien is die zichzelf bevredigt. De kunstenares werd uiteindelijk uit het museum gezet.

“Het openen van mijn vagina, is het openen van mijn mond,” legde de feministe uit op haar performance-act op TEDxBrussels, maandagavond in BOZAR. Daarbij toonde ze beeldmateriaal van haar vroegere optredens, maar in Brussel hield ze haar kleren aan. Toch werd haar performance, die bestond uit een choreografie en een feministische aanklacht tegen censuur, vroegtijdig stopgezet door de organisator.

De Robertis werd hardhandig van het podium gesleurd, waarbij ironisch genoeg wél haar borsten ontbloot werden. Volgens Knack weerklonk er geroezemoes in de zaal. Het was niet duidelijk of het onderdeel was van de performance. Een vertegenwoordiger van TEDxBrussels kwam zijn excuses aanbieden. “Dit was geen grap,” werd meegedeeld aan de 1.500 aanwezigen.

Politie

Ook de politie kwam ter plaatse, zo bevestigt politiewoordvoerder Ilse Van de keere aan BRUZZ. “We werden opgeroepen met de melding dat de act was stopgezet vanwege onenigheid tussen de organisator en de artieste. We hebben een proces-verbaal opgemaakt voor slagen en verwondingen." Het parket onderzoekt wat er precies gebeurd is.

Ketchum, het pr-bureau dat het evenement sponsort en de communicatie ervan verzorgt, distantieert zich van de gebeurtenissen. "TEDxBrussels is per definitie een evenement waarbij vrijheid van meningsuiting een topprioriteit zou moeten zijn. Door De Robertis uit te nodigen werd het podium gegeven aan een artieste die zich al vaak geuit heeft tegen censuur,” klinkt het in een tweet.

Woordvoerder van Ketchum, Mathijs Debaene, bevestigt wel aan BRUZZ dat de video tonen niet volgens de afspraak was. “Maar of er nu een contract verbroken werd of niet, we zien geen excuus om iemand met geweld van het podium te halen, tenzij die iemand een bedreiging vormt. Dit was hier duidelijk niet het geval."

Ook de internationale moederorganisatie TED distantieert zich van de persoon die de artieste van het podium sleurde en berispt in een statement het onafhankelijk georganiseerde evenement in Brussel. TED laat weten dat de persoon geen evenementen meer mag organiseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?