Vier uur duurt het theaterstuk JR, dat in maart op de Heizel te zien is.

Megatheaterstuk JR in 2020 naar Paleis 12

Michaël Bellon
© BRUZZ
09/01/2019

JR, het theaterstuk met topcast dat zich afspeelt in een nagebouwd kantoorgebouw van vier verdiepingen, komt naar Brussel. Door een samenwerking van KVS, Kaaitheater, De Munt, Théâtre National, CC Westrand, CC Strombeek en CC De Factorij is de satire op het kapitalisme van FC Bergman volgend jaar in maart te zien zijn in Paleis 12 op de Heizel.

Wie Stijn Van Opstal, Marie Vinck, Gene Bervoets, Frank Focketeyn, Oscar Van Rompay, Jan Bijvoet, Geert Van Rampelberg en Michael De Cock nog eens op de planken wil zien in plaats van op televisie moet naar de groots opgezette Wall Street-satire JR van het Antwerpse gezelschap FC Bergman en Toneelhuis. Met vier voorstellingen voor telkens 1.200 man beleeft het stuk zijn Belgische demièrereeks, na eerdere speelbeurten in Gent, Antwerpen en Amsterdam, en Parijs.

Voor de vier uur durende megalomane enscenering die bij dit thema past, is geen enkel theater groot genoeg. Het decor is een torengebouw van 14 meter hoog waar het publiek omheen zit.

JR is gebaseerd op de lijvige visionaire cultroman van de Amerikaanse auteur William Gaddis uit 1975. Stef Aerts van FC Bergman regisseert het verhaal van speculatie, ambitie en opportunisme in een dolgedraaid en gefragmenteerd universum waar een elfjarige schooljongen zonder morele scrupules een ravage aanricht in zijn omgeving, de financiële wereld en de wereldpolitiek.

Voor de vier uur durende megalomane enscenering die bij dit thema past, is geen enkel theater groot genoeg. Het decor is een torengebouw van 14 meter hoog waar het publiek omheen zit. Twee cameramannen én kernleden van FC Bergman - Joé Agemans en Thomas Verstraeten - lopen continu op en neer en heen en weer om de actie te capteren. Door de projectie op de vier wanden van het gebouw krijg je zo een labyrintische combinatie van theater en livecinema. 15 acteurs, 21 figuranten, 11 technici en 27 crewleden zijn nodig om dit huzarenstukje in goede banen te leiden.

Michael De Cock - die net als Junior Mthombeni en Rashif El Kaoui van coproducent KVS meespeelt in het stuk - heeft het over een evenement. “Technisch neemt dit Werchter-achtige proporties aan. Zonder de brede samenwerking zouden we dit niet kunnen doen. Tijdens de speelreeksen in andere steden hebben we ook gemerkt dat dat een dynamiek van samenhorigheid creëert tussen de huizen.” Een paar duizenden toeschouwers vinden moet ook lukken. “Dat publiek is er in Brussel en de Rand. Dankzij de Franse en Engelse boventitels kunnen we naar een ruim publiek ontsluiten.” De gezamenlijke verkoop van de tickets begint op 9 januari.

JR 18 > 22/3/2020, Paleis 12

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Podium , JR , theater , KVS , De Munt , Théâtre National , Kaaitheater , CC westrand , CC Strombeek , de factorij , paleis 12

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni