Schaarbeeks cabaret l'Os à Moelle opnieuw in slechte papieren

L'Os à Moelle, van eigenaars Bernard en Aurélie De Coster, is het oudste theater van Brussel (archiefbeeld)

Het Franstalige theater l'Os à Moelle in Schaarbeek bevindt zich opnieuw in financiële moeilijkheden. Om zijn milieuvergunning te hernieuwen moet het cabaret enkele kleine verbouwingswerken uitvoeren. Daarvoor rekende l'Os à Moelle op extra subsidies, maar die krijgt het niet.

De voorbije weken werd er hard gewerkt aan het toneelhuis in de Émile Maxlaan vlak bij Plasky. Er werden nieuwe toiletten geïnstalleerd, de zaal werd uitgerust met geluidsdempers en ook de elektriciteitskabels worden vervangen. "Alles samen moeten we zo'n 6.000 euro per maand aflossen", zegt mede-eigenaar Samuel Bernard aan La Capitale.

Daarvoor rekende l'Os à Moelle op subsidies van de Franse gemeenschap en de gemeente Schaarbeek, maar die kreeg het cabaret niet. "We draaien volledig op de jaarlijkse subsidie van 20.000 euro van de Franse gemeenschapscommissie (Cocof). Dat is helaas niet voldoende", aldus Bernard.

Biertje La Moelleuse

L'Os à Moelle, nog tot medio september in vakantiemodus, werkt een reeks maatregelen uit om de financiële problemen aan te pakken. "We geven niet op. We gaan een lidkaart en een kenningsmakingspakket introduceren waardoor we extra inkomsten genereren. En we zoeken een brouwerij die ons eigen bier, La Moelleuse, wil produceren", legt Bernard uit.

Ook in 2016 trok het theater aan de alarmbel. Door de verhoging van de subsidies met 10.000 euro en een inzamelactie die 30.000 euro opbracht, konden eigenaars Bernard en Aurélie De Coster hun schulden afbetalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?