33 procent Brusselse kinderen kan niet naar lagere school van voorkeur

33 procent van de kinderen kan niet naar de eerste school naar keuze.
© Photonews
| 33 procent van de kinderen kan niet naar de eerste school naar keuze.
© Photonews
| 33 procent van de kinderen kan niet naar de eerste school naar keuze.

In Brussel kan één op de drie instappers komend schooljaar niet terecht in de school van zijn voorkeur. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Els Ampe (Open Vld) opvroeg bij de Brusselse onderwijsadministratie.

27 procent van de secundaire schoolkinderen kan niet terecht in hun voorkeurschool, voor lagere schoolkinderen gaat het om 33 procent. Wat het lager onderwijs betreft, zijn er uitschieters in Etterbeek (54 procent), Koekelberg (48 procent) en Stad Brussel (44 procent).

In het secundair onderwijs waren er 1.971 aanmeldingen voor 1.158 plaatsen. Dat betekent dat minstens 813 ouders hun eerste schoolkeuze niet zullen krijgen, berekende Ampe.

"Zowel de Vlaamse Gemeenschapscommissie als de Vlaamse overheid hebben in het verleden veel inspanningen gedaan, maar er is meer nodig", zegt ze. "Meer plekken in het Nederlandstalige onderwijs staat gelijk aan investeren in het Nederlandstalige karakter van onze hoofdstad. Jonge gezinnen blijven niet in Brussel wonen of trekken niet naar Brussel als er geen plaats is voor hun kind in een school in de buurt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?