37.000 eigenaars hebben potentieel vervuilde grond

© brusselnieuws.be
10/05/2011
Zo’n 37.000 Brusselse eigenaars krijgen tussen nu en 2013 een brief in de bus met de melding dat hun grond potentieel vervuild is. Oppositielid Fouad Ahidar (SP.A) pleit voor de oprichting van een fonds voor de sanering van historisch vervuilde gronden.

Ongeveer 9 procent van de oppervlakte van het Brusselse gewest wordt beschouwd als potentieel vervuild. Het gaat om 18.000 percelen met 37.000 eigenaars, particulieren en bedrijven. Die krijgen allemaal een brief met de melding dat hun grond op een zwarte lijst terechtkomt als ze niet binnen drie maanden reageren met het bewijs van het tegendeel.

Verantwoordelijkheid
Minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) zei dinsdag in het Brusselse parlement dat zowat de helft van de 2.580 eigenaars die nu al zijn aangeschreven, niet heeft gereageerd.

Fouad Ahidar, die de minister daarover interpelleerde, wil dat de Brusselse overheid naar Vlaams voorbeeld een fonds opricht voor de sanering van historisch vervuilde gronden. "Vele eigenaars die een brief ontvangen dragen zelf geen enkele verantwoordelijkheid voor de vervuiling. De overheid moet de vervuilers opsporen en die laten opdraaien voor de kosten," aldus Ahidar.

"Enkel wanneer de vervuiler niet gevonden kan worden, moet de overheid zelf saneren via een fonds. Dat kan worden gespijsd door de vervuilende sectoren. Vlaanderen trekt jaarlijks 30 miljoen euro uit voor dat fonds," besluit Ahidar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni