1724 EU Luxemburgplein 03

| De manifestatie vond plaats op het Luxemburgplein

450 demonstranten protesteren tegen staatsgreep Soedanees leger

JP
© BRUZZ - Belga
30/10/2021

Zo'n 450 demonstranten verzamelden zaterdag op het Luxemburgplein voor het Europees Parlement, blijkt uit cijfers van de politiezone Brussel-Elsene. Ze protesteren tegen de staatsgreep die het leger pleegde in Soedan, en vragen Europa te helpen de mensenrechten van de Soedanezen te beschermen.

"We willen niet dat met de machtsovername door het leger ook de islamitische wetten terugkeren," zegt Osman Ahmad, organisator van de manifestatie en ondervoorzitter van de vereniging Sudanese Community in Belgium. "We willen dat Europa ons helpt om voor mensenrechten op te komen in Soedan, we willen vrijheid."

De manifestatie was volgens hem een succes: er waren mensen uit Frankrijk, Duitsland, en Nederland en Engeland. Soedanezen zijn zich volgens Ahmad over de hele wereld aan het organiseren. "We hebben ook contact met zusterverenigingen in de Verenigde Staten en Canada, we zitten samen in een Whatsapp-groep," zegt Ahmad. Als er niets aan de politieke situatie in Soedan verandert, zullen er ook in Brussel nog acties volgen.

Het is niet de eerste actie tegen de Soedanese regering die Ahmad heeft georganiseerd. Voor de eerste lockdown zijn er ook al heel wat betogingen geweest in Brussel, maar ook voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Staatsgreep

In Soedan, in het noordoosten van Afrika, heeft het leger afgelopen week een staatsgreep gepleegd. De militairen hebben de burgerlijk-militaire overgangsraad waarin ze zelf zaten, opgeheven en de noodtoestand uitgeroepen. Sinds de staatsgreep zijn de Soedanezen bezig met acties waarbij zij op barricaden staan en worden zij geconfronteerd met scherpe munitie, rubberkogels en traangasgranaten van de veiligheidstroepen. Verschillende actievoerders lieten daarbij het leven, ook afgelopen weekend nog.

"Vandaag wordt er niet alleen in de grote steden in Soedan actiegevoerd tegen de staatsgreep, maar ook op vele andere plaatsen in de wereld", zei politiek activiste Una El-Jak. "Wij willen dat de EU aandacht heeft voor wat in Soedan gebeurt. Actievoerders worden er op straat beschoten en gedood - vandaag zelfs nog. Het gaat om vreedzame mensen die niet meer dan een paar stukken papier in hun handen hebben. (...) We blijven actievoeren tot de militairen de macht terug aan het volk geven."

In december 2018 ontstonden ook al grote demonstraties in verschillende Soedanese steden. De bevolking protesteerde niet alleen tegen de stijgende voedselprijzen, maar eiste ook het aftreden van president Omar al-Bashir.

Dat gebeurde tijdens een militaire staatsgreep in 2019. Zijn opvolger Abdel Fattath al-Burhan moest het land gedurende een tweejarige transitieperiode leiden. Maar de putsch maakt een einde aan de hoop op vrije verkiezingen tegen eind 2023.

Soedaneze ambassadeurs veroordelen gang van zaken

Verschillende Soedaneze ambassadeurs hebben de staatsgreep veroordeeld, waaronder Abdel Rahim Ahmed Khalil, de Soedaneze ambassadeur in België en de Europese Unie. "Wij veroordelen in de krachtigste bewoordingen de brute militaire staatsgreep tegen uw glorieuze revolutie, en wij zijn verheugd over de krachtige internationale standpunten en roepen vredelievende landen en volkeren op de staatsgreep te verwerpen", aldus de ambassadeurs in een persbericht eerder deze week.

whatsapp_image_2021-10-30_at_20.27.50_1.jpeg

| Abdel Rahim Ahmed Khalil, de ambassadeur van Soedan bij België en de Europese Unie met links Osman Ahmad.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni