Migranten zonder papieren die de ULB, VUB en de Begijnhofkerk in Brussel al enkele weken bezetten, zijn al drie dagen in hongerstaking, zo maakte de Union des Sans-papiers dinsdag bekend. De groep eist duidelijke regularisatiecriteria en een commissie die regularisatieverzoeken onder die criteria behandelt. Staatssecretaris Sammy Mahdi benadrukt nogmaals dat er geen collectieve regularisatie komt.
700 migranten zonder papieren in Brussel in hongerstaking
L’union des sans papiers pour la régularisation (USPR), kondigt aan dat ze in hongerstaking gaan na "tientallen mislukte acties en demonstraties aan Kunst-Wet. De laatste demonstratie leidde tot de willekeurige arrestatie van bijna zestig inzittenden." Ongeveer 700 mensen zijn sinds drie dagen in hongerstaking.
De hongerstaking komt er onder meer nadat een overleg met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) op niets uitdraaide. De staatssecretaris reageerde ook al op de hongerstaking. "Sommigen worden wijsgemaakt dat net zoals in 2009 een hongerstaking uiteindelijk wel zal zorgen voor een regularisatieronde. Ik kan niet duidelijker zijn dan ik al was: die komt er niet", klinkt het op Twitter. "Ga alstublieft niet over tot hongerstaking, het zal niet helpen."
Sieghild Lacoere, woordvoerster van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, zegt verbaasd te zijn dat er een hongerstaking komt, en bevestigt aan BRUZZ dat er geen collectieve regularisatie komt. "Een individuele regularisatie kan wel", klinkt het.
Mohamed Alex, woordvoerder van USPR, begrijpt op zijn beurt niet waarom er geen collectieve regularisatie komt. "President Biden gaat elf miljoen immigranten regulariseren in de VS. Waarom kan ons land zijn verantwoordelijkheid niet nemen?" vraagt Alex zich af. "De Belgische economie heeft werkkrachten nodig, ik begrijp niet waarom ze ons niet willen regulariseren."
Als het van Mohamed Alex afhangt, dan zal de hongerstaking blijven duren. "Wij blijven doorgaan tot wij onze papieren hebben", klinkt het.
De organisatie van sans-papiers klaagt ook de "aanhoudende verdraaiing" in de media aan. Tot slot hekelen de sans-papiers ook de "racistische aanvallen" door Jong N-VA en Nation op de ULB en de VUB aan en "de stilte van academici ten aanzien van deze aanvallen."
"Mensen zonder papieren vormen vaak een essentiëel onderdeel van het dagelijkse leven. Ze zijn de drijvende kracht in verschillende sleutelsectoren die kampen met schaarste aan arbeidskrachten, zoals de bouw-, voedsel- en schoonmaaksector", stelt de USPR.
Correctie: in een eerste versie van dit artikel stond dat er geen overleg had plaatsgevonden met de bevoegde staatssecretaris Sammy Mahdi. Dat overleg heeft wel plaatsgevonden, maar zonder resultaat.
Lees meer over: Politiek