Jong N-VA’ers halen spandoeken sans-papiers weg aan VUB

JP
© BRUZZ
04/05/2021

De VUB onderzoekt de diefstal van spandoeken en vlaggen van sans-papiers die op de campus actie voeren. De voorzitter van Jong N-VA nam die enkele maanden geleden weg in het kader van een studentenchallenge. Het is afwachten of de actie invloed zal hebben op de erkenning van Jong N-VA, dat nog in een proefperiode zit voor een erkenning aan de universiteit.

In een Whatsapp-dialoog die het platform voor onderzoeksjournalistiek Apache heeft gepubliceerd, laat de voorzitter van de Jong N-VA-afdeling aan de VUB de buit zien. “Eerste pak pinten is van mij’, schrijft Arno Van de Bruaene, voorzitter van Jong N-VA VUB, trots bij een foto van een spandoek.

Anderen in de Whatsapp-groep reageren enthousiast. “Prachtig,” antwoordt Süleyman Çelik, de ondervoorzitter van de politieke jongerenorganisatie. Ook een derde, anoniem lid van de groep is enthousiast.

Bruaene liet op Twitter al weten dat het geen georganiseerde actie was, die niets te maken had met Jong N-VA. “Wel wens ik mij in eigen naam te verontschuldigen als ik met het wegnemen van de spandoeken mensen schade zou hebben berokkend.” Ook ondervoorzitter Çelik noemt het een “ongeplande avond waarop studenten van allerlei politieke en facultaire kringen aanwezig waren.”

Of dat zal volstaan voor de VUB, valt nog af te wachten. Het vicerectoraat onderwijs- en studentenbeleid zal zich over de zaak buigen. Over een mogelijke uitkomst van dat onderzoek kan de VUB nog niets kwijt.

Erkenning is pril

Jong N-VA wordt sinds februari aan de VUB erkend als studentenvereniging. In eerste instantie was de aanvraag door de studentenraad afgewezen. Controversiële uitspraken van een van de bestuursleden van Jong N-VA op sociale media was een van de redenen voor de weigering.

De beroepscommissie oordeelde echter dat het toch erkenning kon verlenen aan Jong N-VA VUB. Daarover communiceerde de VUB eerder al in een persbericht. Die herziening houdt in dat Jong N-VA VUB toch als gewone studentenvereniging erkend wordt aan de VUB, met een gangbare proefperiode van drie jaar.

Steunbetuiging

Als reactie trekt alvast Comac, de studentenvereniging van de PVDA, woensdag naar de sans-papiers om hun steun te betuigen. "Wij willen in de eerste plaats de realiteit van de mensen zonder papieren naar buiten brengen, maar ook laten zien dat we als studenten solidair zijn met hen," klinkt het. "We tolereren niet dat de megafoon van een al gemarginaliseerde groep nog kleiner wordt gemaakt door hun spandoeken af te nemen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni