VUB via Facebook 

| Blokkende studenten van de VUB (archief).

Studenten maken zich zorgen over huisvesting en veiligheid in Brussel

© Belga
12/02/2025

Brusselse studenten maken zich vooral zorgen over de veiligheid en studentenhuisvesting in de stad. Dat blijkt woensdag uit een bevraging van perspective.brussels. Op het vlak van mobiliteit, het leven in de wijk, de sportinfrastructuur en het culturele aanbod hebben de bevraagde studenten wel een positieve indruk van Brussel als studentenstad.

De bevraging bij studenten is een vervolg op eerdere bevragingen van de studentenpopulatie in Brussel in 2014-2015 en 2019-2020. Tussen november 2023 en maart 2024 heeft perspective.brussels, in samenwerking met de Franstalige studentenorganisatie Pôle Académique en studentenorganisatie Brik - Student in Brussel, meer dan 3.000 Brusselse studenten ondervraagd. Perspective.brussels is het Brusselse expertisecentrum voor regionale en territoriale ontwikkeling.

De gemiddelde leeftijd bij de deelnemers was 22 jaar en 65 procent van de bevraagden woonde niet in Brussel. De internationale studenten vertegenwoordigen 22 procent van de steekproef, goed voor 95 verschillende nationaliteiten.

Over het algemeen zijn de studenten best tevreden over het leven in de stad, aldus perspective. De mobiliteit, het leven in de wijk, de sportieve infrastructuur en het culturele aanbod worden als positief ervaren.

Fiets 'te gevaarlijk'

Drie op vier studenten zijn tevreden over de mobiliteit in de stad. Wanneer we naar de manier kijken waarop studenten zich verplaatsen, blijkt dat ze dit het vaakst te voet doen (69,3 procent) en met het openbaar vervoer (63,9 procent). Opvallend: 82,5 procent van de respondenten gebruikt zelden of nooit de fiets. Voor 46,7 procent is dit omdat ze het te gevaarlijk vinden in Brussel.

Wat vrijetijdsactiviteiten betreft, zijn de resultaten bemoedigend. Zo blijkt dat 71,7 procent tevreden is met de sportinfrastructuur en 67,1 procent is positief over het culturele aanbod. "De groep studenten die aan sport doet is ook iets groter (62,5 procent) dan de groep die aan culturele activiteiten deelneemt (49,4 procent)", duidt perspective.

Levenskost

Toch zijn er ook verschillende aandachtspunten voor studenten in Brussel: de zoektocht naar betaalbare studentenhuisvesting, de oplopende levenskosten en het gevoel van onveiligheid spelen de grootste studentenstad van het land parten.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat 31,5 procent van de deelnemers 'op kot' zit. Daarvan geeft 60 procent aan moeilijkheden te hebben ondervonden bij het vinden van een woning. Vooral de huurprijs is een belangrijke reden. Tegelijkertijd is 75,4 procent van de respondenten tevreden over hun studentenwoning. De enquête toont bovendien aan dat de studenten graag in Brussel wonen.

Onveiligheidsgevoel

Veiligheid is een ander heikel punt. Bijna drie op de vier studenten geeft aan zich in het algemeen onveilig te voelen in de stad. Nochtans geeft 67,2 procent van de studenten ook aan tevreden te zijn over hun wijk en 55 procent van de studenten wil 'blijven plakken' in Brussel na het afronden van de studies.

Opvallend nog, het aantal studenten dat moet werken om rond te komen, neemt toe. De helft van de bevraagde studenten heeft een job naast de studies. In vergelijking met de vorige editie van de enquête gaat het om een stijging van 5 procentpunt. 60 procent van de respondenten geeft hiervoor een financiële reden aan.

"De studenten zijn een belangrijk deel van de Brusselse bevolking en dragen bij aan de dynamiek van het Gewest. We gaan met de resultaten aan de slag om op die manier bij te dragen aan het verbeteren van het dagelijkse leven van de studentenbevolking", aldus Antoine de Borman, directeur-generaal van perspective.brussels.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni