Erkenning van studentenvereniging Jong N-VA geweigerd aan VUB

ZM
© BRUZZ
08/12/2020

De Studentenraad van de Vrije Universiteit Brussel heeft gisteren beslist om studentenvereniging Jong N-VA niet te erkennen. Controversiële uitspraken van een van de bestuursleden van Jong N-VA op sociale media zouden een van de redenen vormen voor de weigering. “Het is niet voldoende om een artikel rond haatdragend taalgebruik en discriminatie op te nemen. Dat moet ook zichtbaar zijn in de praktijk", aldus de voorzitter van de Studentenraad.

Met zeven stemmen voor en tien stemmen tegen werd gisteren de erkenning van politieke studentenvereniging Jong N-VA geweigerd. “We hadden er goede hoop in en waren dus enorm verbaasd over dat verdict. We hebben tijdens die zitting toch enkele verwachte kritieken moeten slikken, soms zelfs persoonlijk ten opzichte van één van onze leden. Anderen gingen over de inhoud van de statuten en wat we potentieel zouden kunnen aanpassen.”, aldus Jong N-VA-VUB-voorzitter Arno Van de Bruaene.

Jong N-VA stelt zich daarbij de vraag of de Studentenraad wel zo objectief mogelijk heeft gehandeld, daarbij verwijzend naar andere politieke studentenverenigingen zoals Comac die wel erkend werden. “In het begin was de discussie nog objectief. Dan ging het over onduidelijkheden in onze statuten. Maar naarmate de zitting vorderde ging het meer en meer over hypothetische situaties en wat we dan zouden doen, zoals bij stellingen rond transfobie”, legt Van de Bruaene uit.

“In het begin was de discussie nog objectief. Maar naarmate de zitting vorderde ging het meer en meer over hypothetische situaties en wat we dan zouden doen, zoals bij stellingen rond transfobie."

Arno Van de Bruaene, voorzitter van Jong N-VA-VUB

De Jong N-VA-VUB voorzitter geeft toe dat een van de bestuursleden berichten online heeft gezet “die de kantjes er van aflopen”, en Van de Bruaene zegt ook het bestuurslid te hebben gewaarschuwd. “Maar op zoek gaan naar potentiële discriminatie in hypothetische situaties? Dat is niet meer objectief.”

De Jong N-VA'er noemt het vooral jammer dat ze zijn afgerekend op zaken die bij anderen geen probleem leken: “Als er in de statuten hij/zij staat in plaats van hij/zij/die en dat wordt al als discriminerend gezien, dan gaat het wel ver.”

Democratisch orgaan

Lisa Jongmans, voorzitter van de Studentenraad van de VUB, verzekert dat de zitting toch objectief is verlopen: “Tijdens de interne vergadering hebben we iedereen op het hart gedrukt om hun politieke kleur achter zich te laten, om, in de mate van het mogelijke als sterfelijke mensen, zo objectief mogelijk te beslissen.”

Daarbij wil ze onderlijnen dat de raad een volledig democratische werking heeft: “De studentenraadsleden worden democratisch verkozen door de hele studentenpopulatie van de VUB en die krijgen dan een mandaat van 1 jaar. Al onze verslagen en vergaderingen zijn bovendien publiek.” Jongmans voegt toe dat de Studentenraad het net goed vindt als er kritiek op hun werking komt, “want daar kunnen we enkel beter van worden.”

“Ik kan niet in de hoofden van de raadsleden kijken om te weten waarom ze tegen hebben gestemd, maar ik weet wel dat bepaalde controversiële uitspraken van een bestuurslid van Jong N-VA veel besproken werden."

Lisa Jongmans, voorzitter van de Studentenraad VUB

Meer in de praktijk nodig

Omdat de stemming geheim gebeurt kan Jongman ons niet zwart op wit meedelen waarom Jong N-VA geweigerd werd. “Ik kan niet in de hoofden van de raadsleden kijken om te weten waarom ze tegen hebben gestemd en de verslagen van de zitting moeten nog verschijnen, maar ik weet wel dat bepaalde controversiële uitspraken van een bestuurslid van Jong N-VA veel besproken werden”, zegt Jongmans. “Als Studentenraad mogen we ons niet beperken tot de statuten alleen. Zo heeft Jong N-VA een artikel in hun statuten over discriminatie en haatdragend taalgebruik, maar in de praktijk zien we dat bestuursleden nog steeds ongepaste uitspraken op sociale media kunnen doen.”

Voor de voorzitter van de Studentenraad wijst dat er automatisch op dat het artikel nog niet op punt staat en volgens haar moet Jong N-VA eerst een concreet plan uitwerken om in april opnieuw een aanvraag in te dienen. “Ik zie dat wel goedkomen. Ik sta in contact met de voorzitter van Jong N-VA en heb afgesproken met hen dat we onze adviezen voor april zullen doorgeven.” Daar was Jong N-VA'er Van de Bruaene, die vindt dat het positieve niet mag overschaduwd worden door het negatieve, alvast dankbaar voor.

“Meerstemmigheid aan de VUB, en ook in de reflectie van politieke kringen, is een ontzettende meerwaarde,” besluit Lisa Jongmans nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Studentenraad VUB, jong n-va

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni