Jong N-VA VUB via Twitter

| Een lezing van Vlaams minister Zuhal Demir georganiseerd door Jong N-VA VUB.

Vier jaar na oprichting dan toch erkenning voor Jong N-VA VUB

SD
© BRUZZ
16/05/2024

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft de studentenvereniging Jong N-VA VUB definitief erkend. In februari werd de erkenning nog afgekeurd, maar de bezorgdheden die de studentenraad had na enkele controverses blijken intussen uitgeklaard. De vereniging reageert tevreden: "Dit betekent een welkome afsluiting van een periode vol onzekerheid."

Praeses Süleyman Çelik van Jong N-VA VUB reageert alvast opgelucht: "Deze erkenning is een bevestiging van onze positie in de academische gemeenschap. We blijven de vrijheid van meningsuiting hoog in ons vaandel dragen", klinkt het. "We zijn verheugd dat de universiteit onze inzet voor de Vlaamse zaak, de bevordering van dialoog en onze actieve bijdrage aan maatschappelijke debatten waardeert."

De definitieve erkenning van de studentenvereniging heeft intussen een lange weg afgelegd. Jong N-VA VUB werd in 2020 opgericht, waarop ook de erkenning werd aangevraagd bij de VUB. Die werd initieel geweigerd door de studentenraad na enkele controversiële uitspraken over transpersonen op sociale media van een van de bestuursleden. De vereniging ging daarop in beroep, om in 2021 toch de voorlopige erkenning te krijgen. Op dat moment startte een proefperiode van drie jaar, zoals de procedure voorschrijft.

In februari werd de erkenning nog geweigerd door de studentenraad omdat de vereniging vlaggen had uitgedeeld met zwarte pootjes (de Vlaamse strijdvlag) om studenten 'te misleiden'. "We hadden die vlaggen inderdaad uitgedeeld, maar we wilden daarmee niemand misleiden", klinkt het.

Controverse

Jong N-VA VUB is door de uitspraken in 2020 en het weghalen van spandoeken van sans-papiers in 2021 niet onbesproken. Drie jaar later ziet het bestuur er helemaal anders uitzien, luidt het verweer.

"Er werden een aantal sancties opgelegd, die nu zijn volbracht", zegt Diewert Seynaeve, voorzitter van de VUB-studentenraad. "De bezorgdheden die we initieel hadden, zijn opgeklaard. Nu konden we in dialoog gaan."

De studentenraad krijgt voor een dergelijk proces advies van het Brussels Studentengenootschap en de Studiekring Vrij Onderzoek, stuk voor stuk VUB-organisaties. "Het dossier en de stukken die zijn aangeleverd zijn veranderd, vandaar dat er nu toch een positieve stemming werd uitgevaardigd", aldus Seynaeve.

De studentenraad van de VUB eist bovendien dat studentenverenigingen in het algemeen genoeg onafhankelijk moeten kunnen opereren. "Een van onze bezorgdheden was het onafhankelijk ageren tegenover de jongerenpartij. We willen liefst niet dat studentenverenigingen onder druk staan om bepaalde dingen wel of niet te doen", legt Seynaeve uit.

Maar die bezorgdheden zouden nu dus van de baan zijn. "Ze toonden een heel constructieve houding gedurende het proces. Dan kunnen we alleen maar goedkeuren. En mochten er bezorgdheden optreden kunnen we zeker opnieuw in dialoog gaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Politiek , jong n-va , VUB , Studentenraad VUB

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni