Campus Elsene Vrije Universiteit Brussel (VUB)

| Campus Etterbeek Vrije Universiteit Brussel (VUB.)

VUB start tuchtprocedure tegen studenten die vlaggen sans-papiers stalen

FDK
© BRUZZ
07/05/2021

De VUB is een tuchtprocedure gestart tegen de studenten die ‘s nachts spandoeken stalen van sans-papiers die op de campus in Etterbeek verblijven. Dat bevestigt VUB-woordvoerder Sicco Wittermans. De procedure is persoonlijk en beslist dus niet over de erkenning van de verenigingen waartoe de studenten behoren.

Enkele maanden geleden nam een groep studenten, waaronder voorzitter van studentenvereniging Jong N-VA VUB Arno Van de Bruaene, spandoeken en vlaggen weg van de sans-papiers die actie voeren op de VUB-campus te Etterbeek. In een WhatsApp-groep, die het platform voor onderzoeksjournalistiek Apache kon inkijken, was te lezen hoe Van de Bruaene met de buit pronkte en aangemoedigd werd door ondervoorzitter Süleyman Çelik.

Verschillende berichten hintten ook op de betrokkenheid van leden van het VRG (het Vlaams Rechtengenootschap, studentenvereniging voor de faculteit Rechten en Criminologie, red.) en het LVSV (Liberaal Vlaams Studentenverbond, red.), aldus VUB-studentenblad de Moeial.

Nadat de VUB kennis nam van de acties, boog het vicerectoraat Onderwijs- en Studentenbeleid zich over de zaak. Vicerector Jan Danckaert gaat vanaf maandag 10 mei in gesprek met de betrokken studenten van de verschillende verenigingen. “Het gaat hier wel om een persoonlijke procedure”, benadrukt VUB-woordvoerder Sicco Wittermans. “De universiteit kan enkel sancties nemen die over de individuele studenten gaan.”

Wanneer de vicerector de gesprekken en het tuchtonderzoek beëindigt, kan hij beslissen de zaak te seponeren, het bij een waarschuwing te houden of het incident door te verwijzen naar de tuchtcommissie. In het laatste geval riskeren de studenten sancties die gaan van een verbreking van hun huurcontract in de VUB-koten tot een gedeeltelijke of volledige schorsing voor het gebruik van bepaalde faciliteiten op de universiteit of voor opleidingsonderdelen en onderwijsactiviteiten.

Erkenning aan zijden draadje?

Ook de studenten en verenigingen zelf menen dat het om individuele acties gaat. Zo wenste voorzitter Van de Bruaene zich op Twitter “in eigen naam te verontschuldigen als ik met het wegnemen van de spandoeken mensen schade zou hebben berokkend.” Ook ondervoorzitter Çelik noemde het een “ongeplande avond waarop studenten van allerlei politieke en facultaire kringen aanwezig waren.”

Aan de Moeial liet LVSV weten dat ze zich distantiëren van de individuele acties en interne maatregelen namen. Wat die maatregelen inhouden, is niet duidelijk. Bij VRG blijft het voorlopig stil.

Of een of meerdere van de verenigingen hun erkenning zullen verliezen, is niet duidelijk. “Die beslissing ligt bij Het Brussels Studentengenootschap - geen taal geen vrijheid (BSGgtgv) - en de Studentenraad”, verklaart Wittermans.

Sans-papiers VUB

| Om hun steun te betuigen na de diefstal demonstreerden een 150-tal VUB-studenten samen met de sans-papiers.

Het BSGgtgv kan de studentenraad adviseren een erkenning in te trekken of te schorsen, zo staat te lezen in de Codex Studentenleven van de VUB. Vooral de erkenning van Jong N-VA VUB lijkt aan een zijden draadje te hangen. De vereniging werd pas sinds februari erkend in beroep, nadat de studentenraad hun eerste aanvraag afwees. Voor hen loopt nu een proefperiode van drie jaar, waarin ze enkel adviserend kunnen optreden.

Hoewel op 4 mei de nieuwe verkozenen van de studentenraad bekend werden gemaakt, loopt het mandaat van de vorige verkozenen nog tot de laatste dag van het academiejaar. Zowel het BSGgtgv als de VUB-studentenraad waren voorlopig niet bereikbaar voor een reactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni