VUB-studenten steunen sans-papiers op campus

© BRUZZ
| Een 150-tal studenten demonstreerde vandaag samen met de sans-papiers.

Een 150-tal VUB-studenten heeft woensdag steun betuigd aan de sans-papiers. De steunbetuiging is een reactie op het weghalen van spandoeken door enkele Jong N-VA’ers. De sans-papiers verblijven al enkele maanden in een zaal van de VUB.

De actie kwam er naar aanleiding van een aantal Whatsapp-berichten die de nieuwssite Apache publiceerde. Uit die berichten blijkt dat de voorzitter en ondervoorzitter van de Jong N-VA-afdeling aan de VUB spandoeken meenamen van de sans-papiers. De voorzitter, Arno Van de Bruaene, liet in een reactie op social media weten dat het geen georganiseerde actie was.

In totaal waren er zo’n 150 mensen, voornamelijk VUB-studenten, die samen met de sans-papiers hun stem lieten horen. “We willen laten zien dat wij als studenten solidair zijn met hen. We mogen het niet accepteren dat hun toch al kleine megafoon nog kleiner gemaakt wordt door spandoeken te gaan stelen. Zeker niet op een vrije universiteit als deze”, aldus één van de organisatoren van de actie Matteo Kopriva. “Het is belangrijk dat we de realiteit van deze mensen naar buiten brengen. Ze worden verplicht om in het zwart te werken en op straat te leven. Dat is gewoon onrechtvaardig.”

Erkenning Jong N-VA

Jong N-VA is nog maar sinds februari erkend aan de VUB. In eerste instantie was de aanvraag door de studentenraad afgewezen, vanwege controversiële uitspraken. De beroepscommissie oordeelde echter dat er toch erkenning verleend kon worden aan Jong N-VA. “De dingen die nu gebeurd zijn tonen het gelijk aan van de studentenraad”, vervolgt Matteo.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?