Algemene stakingsdag op vrijdag 16 december 2022

| 16.500 manifestanten van de vakbonden ACV, ABVV, ACOD en ACLVB betoogden tegen de stijgende energieprijzen en de lage koopkracht.

ABVV voert druk op regering op met nieuwe acties

┬ę Belga
14/02/2023

De socialistische vakbond ABVV voert dinsdag provinciale acties voor lagere energieprijzen en meer fiscale rechtvaardigheid. Onder meer in Brussel en in Antwerpen blazen de militanten verzamelen. Bedoeling is om op deze manier de druk op de regering op te voeren, zegt Geeraard Peeters van het ABVV.

De vakbond wil onder meer dat de energieprijzen worden geblokkeerd. "Als dit niet kan in Europa, dan maar op nationaal niveau", klinkt het. Ook pleit de organisatie voor een uitgebreid en blijvend sociaal tarief en premies zolang de facturen onbetaalbaar zijn. Daarnaast moeten de investeringen in hernieuwbare energie en energierenovatie worden opgevoerd en moeten energieleveranciers worden verplicht om het voordeligste energietarief aan te bieden en te communiceren, klinkt het.

Koopkracht versterken

Om de koopkracht van de gezinnen te versterken wil het ABVV dat er gewerkt wordt aan eerlijke belastingen, met onder andere meer nettoloon voor de kleinere verdieners en een belasting op grote vermogens. De fiscale hervorming moet volgens de vakbond worden gebruikt om de openbare diensten te herfinancieren.

De acties van 14 februari worden verspreid over de verschillende provincies. In Brussel is er om 10 uur voor de Financi├źntoren een bijeenkomst voorzien, waarbij ook de militanten van Vlaams-Brabant zich zullen aansluiten. In het centrum van Antwerpen staat er een sensibiliseringsactie op de planning, waarbij militanten rozen uitdelen. In West-Vlaanderen zijn er pamfletacties en trekken militanten onder de slogan "Bedankt, automatische index!" met een gevulde winkelkar door Kortrijk.

De vakbondsacties hebben alvast gevolgen voor de dienstverlening van De Lijn. De openbaarvervoersmaatschappij stelde een aangepaste dienstregeling op en verwacht dat ongeveer 65 procent van de ritten zal doorgaan. Reizigers krijgen de raad om voor de meest actuele planning de website of app te consulteren. De NMBS verwacht geen hinder als gevolg van de acties.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni