Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) is staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

| Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) is staatssecretaris voor Europese en Internationale Betrekkingen.

EU-vakbonden verbolgen na Smets uitspraak dat 'veel Eurocraten drugs nemen'

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
11/02/2023

"Veel mensen die voor de Europese instellingen werken, nemen drugs." Dat zei staatssecretaris voor Europese Betrekkingen Pascal Smet (One.Brussels - Vooruit) op een vergadering met Eurocraten, na kritiek op een mogelijke verhuis naar de met drugsoverlast kampende Noordwijk. Een grap, zei Smet nadien, maar de vakbonden kunnen er niet mee lachen, en schreven een boze brief naar EU-commissaris Johannes Hahn.

Dat meldt Politico, en wordt ook door het kabinet Smet bevestigd aan onze redactie.

Op een besloten vergadering met Smet en de Europese Office for Infrastructure and Logistics in Brussels (OIB) ging het over de mogelijke verhuis van enkele Europese instellingen naar de Noordwijk. De vakbonden staan daar sceptisch tegenover, en wijzen op de veiligheidsproblemen en drugsoverlast in die wijk.

"Aan Schuman dealen ze ook drugs, maar wellicht wat witter dan hier in de Noordwijk."

Pascal Smet - staatssecretaris voor EU-betrekkingen

Hypocriet, moet Pascal Smet gevonden hebben, want hij wees op het vermeende drugsgebruik bij Eurocraten. "Ik denk dat veel mensen die voor de Europese instellingen werken, drugs nemen. In Schuman dealen ze ook drugs. En waarschijnlijk niet dezelfde drugs als hier (in de Noordwijk, red.), maar wellicht wat witter." Daarmee suggereerde hij dat cocaïne populair is in de Europese wijk.

Smet vertelt aan Politico dat het om een grap ging, en een reactie was op een deelnemer die op de vergadering zei dat Eurocraten niet zouden weten hoe ze moeten omgaan met een omgeving waar druggebruikers zijn.

"Al wat ik zei was dat er nog andere plaatsen zijn waar er druggebruikers aanwezig zijn, inclusief het Schumanplein. "We zijn één stad...Er zijn geen buurten voor Brusselaars en andere voor Europeanen." Smet wees er ook op dat de verhuis van de EU-instellingen, en dus het personeel, een deel van de oplossing is voor de problemen in de Noordwijk.

'Onaanvaardbaar'

De grap werd echter niet gesmaakt door de vakbonden die de belangen van het personeel van de EU-instellingen verdedigen. Volgens hen wordt het EU-personeel door de uitspraken gebrandmerkt als drugssverslaafd.

In een gemeenschappelijke brief aan EU-commissaris Johannes Hahn, bevoegd voor Begroting en Administratie, ergeren ze zich aan de 'One Man Show' van Pascal Smet, en aan zijn uitspraken. Die vinden ze absoluut onaanvaardbaar, en eisen een heel krachtige reactie van Hahn. Het is in deze brief dat Smet geciteerd wordt.

"Ik kan niet begrijpen wat hij dacht toen hij deze opmerking maakte, of waarom het OIB-personeel hem toestond de waardigheid en reputatie van het personeel van de instellingen aan te vallen”, zegt Cristiano Sebastiani, voorzitter van de vakbond Renouveau & Démocratie en een van de ondertekenaars van de brief. "De heer Smet moet deze totaal onaanvaardbare verklaring intrekken.”

Zijn woordvoerder laat nog weten dat de opmerkingen als humoristisch moeten worden gezien, kaderend in een besloten vergadering van 2,5 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , dealen met drugs , EU , Noordwijk , cocaïne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni