Agenten komen in opstand tegen directie politiezone Zuid: 'We zijn het beu'

© Photonews
Updated: 07-06-2019 - 10:00

Meer dan de helft van de interventiedienst van de politiezone Brussel Zuid heeft een petitie ondertekend tegen het beleid dat nu gevoerd wordt door commissaris A.B. “De commissaris komt aan op zijn werk en zit de hele avond te staren naar hoe het personeel zijn werk doet.” De vakbonden nemen ook de korpschef op de korrel.

Het is niet de eerste keer dat het rommelt bij de politiezone Zuid, maar misschien wel de laatste keer. “We zijn het beu, mijnheer A.B., om ons zo te laten behandelen", valt er in de petitie te lezen. De personeelsleden klagen het schrijnende tekort aan personeel en de te hoge werkdruk aan.

“Onze diensthoofden moeten verlofdagen schrappen om het gebrek aan personeel op te vangen en tegelijkertijd laat u sommige onder ons vertrekken naar andere, rustigere diensten,” staat er verder. De petitie is ook een duidelijk signaal naar commissaris A.B. “Uw weinig duidelijke en tegenstrijdige instructies lossen niets op.”

Geen voeling met personeel

Volgens verschillende bronnen bij de politievakbonden ondertekenden 50 tot 80 procent van de personeelsleden de petitie. “Er is te weinig volk, te weinig materiaal en geen budget om daarvoor te zorgen,” klinkt het bij de bonden. “Het gaat ook om de attitude van de korpschef die totaal geen voeling heeft met zijn personeel,” klinkt het verder. "Hij kijkt het personeel voortdurend op de vingers en steekt zelf geen poot uit. Althans, dat is hoe wij de informatie binnenkrijgen.”

Korpschef Patrick Evenepoel wilde zelf in eerste instantie geen commentaar kwijt over de zaak. “Hier spreken we niet over, dit zijn interne zaken.” Nadat andere betrokkenen wel reageerden, besloot de korpschef dat ook te doen. Hij nuanceert de klachten.

Anderlechts burgemeester en voorzitter van het politiecollege van de zone Zuid, Eric Tomas (PS), reageerde wel direct. “Vorige week vond een spoedreünie plaats met de korpschef en de vakbonden om het probleem aan te pakken. Het klopt dat het personeel een probleem heeft met de commissaris, en dat het korps organisatorisch in het honderd loopt", klinkt het.

Audit op komst

De burgemeester kondigt een onafhankelijke doorlichting aan van het korps. "Volgende woensdag komt het politiecollege samen en geven we daar groen licht voor", aldus Tomas. "Het tekort aan manschappen en de hoge werkdruk is wel een bekend probleem bij alle politiezones", voegt de burgemeester eraan toe.

Op dit moment wordt er bij de politiezone Zuid ook een nieuwe korpschef gekozen. Evenepoel is weer één van de drie kandidaten. “Een nieuwe korpschef zou een oplossing zijn,” klinkt het nog bij de politievakbond, “die alles top-down kan herorganiseren.” De nieuwe korpschef wordt wel pas gekozen in september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?