Alain Maron, het parlementslid dat de bal aan het rollen bracht

SDS
© BRUZZ
08/06/2017

'Nooit' had hij gedacht dat zijn ogenschijnlijk onschuldige vraag in het Brussels parlement naar de zitpenningen binnen de vzw Samusocial zou leiden tot het ontslag van de burgemeester en OCMW-voorzitter van Brussel-Stad. "Maar de parlementaire onderzoekscommissie moet kijken wie nog verder betrokken is, op het niveau van het Gewest", zegt parlementslid Alain Maron (Ecolo).

Begin mei stelt Brussels parlementslid Alain Maron een schriftelijke vraag aan minister bevoegd voor Bijstand aan Personen Céline Fremault (CDH). Maron wil weten of de bestuurders bij de vzw Samusocial zitpenningen ontvangen, en zo ja, om hoeveel geld het dan gaat. "Ik ben al sinds 2014 bezig met het gebrek aan goed bestuur bij Samusocial", zegt Maron aan BRUZZ, "en heb er meermaals vragen over gesteld, maar de PS blokte die altijd af."

Onder meer minister Pascal Smet (SP.A) reserveerde binnen zijn budget Mobiliteit dit jaar en komend jaar 700.000 euro voor Samusocial, om daklozen uit de metro naar opvangcentra te leiden. "Er ging meer en meer geld vanuit het Gewest naar Samusocial", zegt Maron. "Dat betekende meer en meer bedden, en ook meer en meer daklozen. Een groter aanbod leidt in dit geval tot een sneeuwbaleffect."

"Intussen klaagden organisaties die meer structurele hulp aanbieden - voorkomen dat mensen op straat belanden, of die daklozen helpen herhuisvesten - dat het meeste geld naar humanitaire hulp ging. Het structurele probleem van de dakloosheid raakt daarmee niet opgelost."

Op Marons vraag in het parlement antwoordt minister Fremault dat de leden van de raad van bestuur van Samusocial 140 euro bruto per vergadering krijgen, en Samusocial daar jaarlijks een bedrag van 60.000 euro aan besteedt. "Meer details kreeg de minister ook niet. Toen ik de optelsom maakte, bleek dat bedrag veel hoger te liggen dan je op grond van een vergoeding van 140 euro per vergadering zou verwachten. Het antwoord riep zo veel vragen op dat de bal meteen aan het rollen ging."

Aandacht van de pers
Verschillende journalisten sprongen op de zaak. "In een interview in Le Soir praatte Pascale Peraïta zichzelf verder aan de galg", zegt Maron. "Uit dat artikel bleek ook dat zij en Mayeur het merendeel van de zitpenningen kregen. Toen de bal eenmaal aan het rollen ging, is alles in één week tijd uit de hand gelopen."

Had hij gedacht dat zijn vraag zulke verregaande gevolgen zou hebben? "In de verste verte niet. Ik had nooit verwacht dat mijn vragen zouden leiden tot het ontslag van Yvan Mayeur als Brussels burgemeester, en van Peraïta als OCMW-voorzitster. Maar het was onvermijdelijk geworden, naarmate er meer en meer bezwarende elementen aan het licht kwamen."

"Mayeur en Peraïta verrijkten zich met geld dat voor de armen was bestemd, en lieten zich betalen voor prestaties die ze nooit geleverd hebben. Het lijkt er ook meer en meer op dat Mayeur bovendien de wettelijke loondrempel van 150 procent van het loon van een federaal parlementslid heeft overschreden."

Maron roept op om het hierbij niet te laten. "Totale transparantie, onder meer via een kadaster met alle vergoedingen van openbare mandatarissen, is dringend nodig."

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni