Samusocial betaalt bijna 60.000 euro aan zitpenningen raad van bestuur

Brussels OCMW-voorzitster Pascale Peraita (PS) werd recent gedelegeerd bestuurder van Samusocial, haar voormalige werkgever. De raad van bestuur en het directiecomité van Samusocial krijgen zitpenningen voor het bijwonen van de bestuursvergaderingen, die de organisatie in 2016 bijna 60.000 euro kostten.

Dat laat bevoegd Brussels minister Céline Fremault (CDH) weten na een vraag van Brussels Ecolo-parlementslid Alain Maron.

Peraita nam in 2013 ontslag als directrice van Samusocial, na polemiek over de hoogte van haar salaris, dat met extraatjes ruim de 200.000 euro overschreed. Ze werd daarna verkozen tot voorzitster van het OCMW van Brussel-Stad. Peraita zetelt vanuit die job, net als de andere Brusselse OCMW-voorzitters, ook in de raad van bestuur van Samusocial, haar voormalige werkgever. Recent werd ze er gedelegeerd bestuurder.

Maron vroeg minister van Bijstand aan Personen Fremault of Samusocial zitpenningen geeft aan de leden van de raad van bestuur en het directiecomité voor het bijwonen van vergaderingen. Dat blijkt het geval, meldt de RTBF: ze ontvangen een bedrag van 140 euro bruto per vergadering. Het bedrag voorbehouden voor de zitpenningen liep in 2015 op tot 56.000 euro, en in 2016 zelfs 59.920 euro.

Som klopt niet
“In het merendeel van de vzw’s in de sector, oefenen de bestuursleden hun mandaat gratis uit”, reageert Maron bij de RTBF. “De bestuursleden bij Samusocial zouden niet vergoed moeten worden. Voor het merendeel zijn het socialistische mandatarissen, of mensen die in andere vzw’s werken en dus al in zekere zin vergoed worden voor het bijwonen van de vergaderingen. (…) De vergoedingen zijn deels ook choquerend, omdat we toch over een sector spreken die voortdurend met tekorten aan middelen kampt.”

Maron vraagt zich ook af waar het bedrag van bijna 60.000 euro precies vandaan komt. Als hij uitgaat van 12 jaarlijkse vergaderingen van de raad van bestuur, en 24 van het dagelijks bestuur, komt hij uit op een bedrag van 23.520 euro.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?