Els Ampe (Open VLD) in het Vlaams Parlement
© PhotoNews | Els Ampe (Open VLD) in het Vlaams Parlement.
Analyse

Ampe slaat wild om zich heen: 'Ze vreest dat haar carrière voorbij is'

Steven Van Garsse
© BRUZZ
30/04/2020

Een ding is zeker: de Brusselse Els Ampe (Open VLD), kandidaat-voorzitter voor haar partij, is nu bekend van Limburg tot West-Vlaanderen. Maar of dat haar carrière ten goede komt, is nog maar de vraag.

In de race naar de voorzittersverkiezingen bij Open VLD liet Vlaams Parlementslid Els Ampe geen kans ongemoeid om in de kijker te lopen. Met heel wat controversiële twittergesprekken raakte ze in een mum van tijd bekend in heel Vlaanderen. Zo vond ze dat er wel wat harder gewerkt mocht worden in deze ‘coronavakantie’. Ze riep premier Sophie Wilmès (MR) ook op om de lockdowndictatuur te stoppen en in juni de cafés en restaurants terug te openen.

Kon de lockdown in het begin niet ver genoeg gaan, dan roept Ampe vandaag op om zo snel mogelijk naar een exit te gaan. De controverse bereikte deze week een hoogtepunt. Ze kwam op de proppen met voorspellingen van het Institute for Health Metrics and Evaluation in Seattle die voor ons land een einde van de epidemie voorspelt tegen half mei. Ze liet uitschijnen dat Marc Van Ranst die statistieken bevestigde, maar vertelde er niet bij dat dit, volgens het IHME, alleen maar mogelijk is onder de huidige lockdown-maatregelen. Bovendien zijn de cijfers intussen bijgesteld. Het IHME doet vandaag géén lange termijn voorspellingen meer voor België.

Partijgenote Maggie De Block noemde de uitspraken van Ampe 'dodelijk'. En voegde er aan toe dat ze niet van plan is om haar dat te zeggen, 'want dat heeft toch geen zin'. Reden genoeg voor De Standaard om op basis van anonieme Open VLD-bronnen te melden dat de politieke carrière van Els Ampe over and out is. Ook Jong Open VLD keerde zich intussen tegen de kandidaat-voorzitter uit Brussel in een opiniestuk in De Morgen.

Op ramkoers met Vanhengel en Gatz

Maar ook dit alles houdt Ampe niet tegen. Op BRUZZ herhaalde ze maandag haar uitspraken en haalde ze uit naar viroloog Marc Van Ranst door zijn strategie in het begin van de pandemie ‘dodelijk’ te noemen. Eerder zette ze hem ook weg als sympathisant van de PVDA.

En zo leerde heel Vlaanderen in enkele weken tijd een Els Ampe kennen, die in Brussel al langer een politiek fenomeen is. Ze is al vijftien jaar parlementslid en kwam ook in die hoedanigheid vaak controversieel en polemiserend uit de hoek. Ook als schepen in de stad Brussel in de vorige bestuursperiode hobbelde ze van de ene polemiek in de andere en nam ze al eens een loopje met de waarheid. Getuige daarvan deze factcheck over het aantal kilometers fietspad dat ze aanlegde als mobiliteitsschepen.

In aanloop naar de verkiezingen raakt ze dan ook nog eens helemaal gebrouilleerd met de Brusselse partijafdeling. Bij de regeringsvorming zette Ampe alles op alles om minister te kunnen worden in de Brusselse regering. Ze moest daarbij het onderspit delven. Sindsdien houden Guy Vanhengel en Sven Gatz de touwtjes stevig in handen. Ook Vanhengel kon het niet laten om Ampe onlangs op Twitter een veeg uit de pan te geven: 'Els, stop die onzin', klonk het ondubbelzinnig.

Politicoloog Dave Sinardet gelooft dat dat een van de redenen is waarom Ampe vandaag wild om zich heen slaat. “Ze zoekt aandacht. There is no such thing as bad publicity zeggen marketeers weleens. Ze wil in de kijker lopen omdat ze weet dat haar carrière voorbij is. Maar ze doet dat op zo’n knullige manier dat ik betwijfel of dat heel succesvol zal zijn.”

Corona live sessies van Els Ampe
© Twitter | Corona live sessies van Els Ampe, met in de achtergrond een weinig Brussels stadsbeeld

Populistische saus

Ampe stelde zich begin dit jaar kandidaat als voorzitter van haar partij toen het steeds duidelijker werd dat huidig voorzitter Gwendolyn Rutten er de brui aan zou geven. Ze profileerde zich van meet af aan als anti-establishment. Dat had volgens Sinardet misschien kunnen werken als er maar één andere kandidaat zou zijn, uit het establishment. “Maar vandaag hebben we ook Egbert Lachaert. Die is ook anti-establishment. Ik betwijfel of er nog plaats is voor haar in de verkiezingen.”

Els Ampe is ideologisch aan de rechtse, bijna libertaire, kant te situeren. Ampe is voor een minimale staat, die zo weinig mogelijk tussenbeide komt. Tegelijk zet ze de vrijheid van het individu volledig voorop. Ze is er rotsvast van overtuigd dat technologie, bijvoorbeeld 5G, onze maatschappij vooruit kan helpen. Ze giet daar vaak een populistische saus over, waarbij ze een nogal bijzondere band onderhoudt met de waarheid. “Het doet inderdaad wat denken aan Donald Trump,” zegt Dave Sinardet, “met dat verschil misschien dat Trump al heel bekend was. Dat kan van Els Ampe niet gezegd worden.”

Sinardet geeft wel toe dat ze met haar discours een bepaald publiek kan bereiken. Mensen die vinden dat het genoeg is geweest met de lockdown, ondernemers die vinden dat de economie maar weer moet aantrekken, zelfs al riskeren er dan nog meer doden te vallen.

Tweede verblijf

Een mogelijkheid is dat Ampe er helemaal niet op uit is om voorzitter te worden. Ampe is tegelijk kandidaat voor het partijbestuur. Als kandidaat-voorzitter kan ze op veel visibiliteit rekenen en dat kan haar stemmen opleveren om in het partijbestuur te geraken.

Want eigenlijk is Ampe vandaag volledig geïsoleerd binnen de Brusselse Open VLD. Ze lijkt alleen nog bij een handvol andere leden het vertrouwen te genieten. Dus moet ze haar stemmen wel bij leden van de Open VLD buiten Brussel gaan halen.

Raakt ze verkozen in het partijbestuur, kan ze haar toekomst misschien toch nog veilig stellen, bijvoorbeeld bij de toekomstige lijstvorming. Een mogelijke verklaring? "Ik ben ermee opgehouden om in haar hoofd te kijken," zegt een vooraanstaande liberaal. Niemand anders binnen de partij lijkt de handen te willen verbranden aan het geval-Ampe, leert een belronde.

Ampe brengt de hele lockdown overigens door in Knokke, en niet in Laken waar ze gedomicilieerd is. "7 weken geleden ben ik, net voor de lockdown, met mijn familie naar de zee gekomen. Op doktersbevel moest mijn man naar zee. Hij is een zeer zwaar risicopatiënt, hartpatiënt. Ik steun hem", aldus Ampe. "Ik blijf ook bij mijn familie. We zijn na de Lockdown niet teruggekeerd naar Brussel."

De verkiezingen bij Open VLD beginnen op 18 mei en zijn ten laatste eind mei afgerond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni