Analyse Anderlecht: Van Goidsenhoven staat sjerp af aan Tomas

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
17/10/2012

Eric Tomas (PS) wordt de nieuwe burgemeester van Anderlecht. Hij troefde zondag met zijn PS-SP.A-CDH-lijst zijn rechtstreekse opponent Gaëtan Van Goidsenhoven (LB) af. De twee zullen de komende zes jaar wel weer samenwerken.

PS-SP.A-CDH haalt 21 van de 47 zetels binnen, tegenover veertien voor de lijst van de burgemeester. Het linkse kartel met aanvoerder Eric Tomas had de keuze: ofwel verder met de huidige ploeg, ofwel met Ecolo-Groen, dat de coalitie kan aanvullen met vijf zetels, wat een - krappe - meerderheid zou opleveren.
De PS koos er zondag, na een korte bedenktijd, voor om eerst met de huidige kartelpartner MR te spreken. Die gesprekken gingen de dagen daarop in alle stilte verder.

Uit verschillende bronnen vernamen we dat er een bestuursakkoord is. De samenwerking heeft alvast het voordeel dat er met 35 zetels een heel ruime meerderheid behaald wordt.

Er zijn wel een paar hete hangijzers. Zoals de rol van de gecontesteerde gekozene Jean-Jacques Boelpaepe, in het verleden beschuldigd van het inbrengen van torenhoge onkos­tennota's. Bij Ecolo worden alvast hardop vragen gesteld bij de keuze van de coalitiepartner.

resultaten verkiezingen 2012 Anderlecht

Het aantal gekozenen per partij in 2012 ten opzichte van 2006.

De ecologisten zaten op de verkiezingsavond een kamer naast de socialisten in het gemeentehuis en hoopten op een uitnodiging van Eric Tomas. "Al vrij snel begrepen we dat die er niet zou komen," zegt kopman Philippe Debry. "Vreemd, want we zouden het op heel wat punten heel goed met elkaar kunnen vinden. Eric Tomas kiest duidelijk voor een ruime meerderheid in plaats van voor een coherent project."

Aan Nederlandstalige kant is het de vraag wie in het schepencollege zal zetelen. Bij LB heeft Walter Vandenbossche (CD&V) een goede score behaald, net als Elke Roex op de kartellijst.

De Vlamingen hebben het ook voor de rest goed gedaan. Naast Roex zijn ook Léopold Lapage en nieuwkomer Waut Es verkozen. Op de LB-lijst werden ook nog Ann Brusseel (Open VLD) en Anne Mertens (CD&V) gekozen. Op de Ecolo-Groen-lijst is Susanne Müller-Hübsch gekozen.

Louis Bogemans haalt voor het Vlaams Belang een zetel binnen. Tegenover 2006 verliest de extreem rechtse partij twee zetels, maar Bogemans is wel de enige VB-gekozene in het hele gewest. Opvallend is ook de goede score van de N-VA, die twee zetels haalt voor Nadine Van Lysebetten en Dirk Lichtert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni