Bert Anciaux

| Bert Anciaux wil graag senator blijven.

Anciaux: 'Als je iets doet, moet je het goed doen'

© Belga
10/02/2019

Bert Anciaux geeft tekst en uitleg bij zijn beslissing om een stap opzij te zetten als lijsttrekker voor SP.A. "Ik geloof in de kracht van vernieuwing."

Bert Anciaux (59), die amper enkele weken terug werd aangeduid als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement voor sp.a in Brussel, zette zaterdagavond plots een stap opzij. Brussels parlementslid Hannelore Goeman, aanvankelijk kandidaat eerste opvolger voor de Europese lijst, zal hem vervangen. Dat maakte de Brusselse afdeling van sp.a zaterdagavond bekend. Wat nu de rol van Anciaux zal zijn, is niet duidelijk. Het lijstduwerschap "hoeft voor mij niet, maar als de partij dat wil, zal ik dat doen", zegt hij aan Belga. De beslissing daarover is nog niet gevallen.

Anciaux besliste zelf om plaats te maken om twee redenen: hij wil de engagementen die hij de voorbije jaren aanging buiten de politiek blijven voortzetten en hij wil een kans geven aan de jeugd, zegt hij.

Na de verkiezingen in 2014, waarbij hij niet verkozen raakte vanop de tweede plaats op de Vlaamse lijst van de Brusselse sp.a, werd Anciaux gecoöpteerd senator. "Na twintig jaar echt steeds 200 procent alles gegeven te hebben, was het even een flinke aanpassing", zegt hij in een bericht op zijn website.

Daarom engageerde hij zich ook op andere vlakken: hij begon onder meer met lesgeven aan de UGent en de Erasmushogeschool Brussel, is geledegeerd bestuurder van het woonzorgcentrum De Overbron en werd voorzitter van de koepel van de Nederlandstalige Hogescholen en Universiteiten in Brussel (Brik) en de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris.

Jonge vrouw

"Door nu naar het Vlaams Parlement te gaan, moet ik zware keuzes maken. Je kan niet alles doen en al zeker niet alles goed doen." Daarnaast gelooft Anciaux naar eigen zeggen in "de kracht van vernieuwing".

"De jongste dagen ging ik op zoek naar jonge fantastische vrouwen om eerste opvolger te staan, zodat ik binnen enkele jaren met opgeheven hoofd zou kunnen weggaan", zegt de politicus op zijn website. "Maar waarom doe ik dat nu dan niet? Alsof er vandaag geen schitterende, gedreven en geloofwaardige jonge vrouwen rondlopen? Door nu een stap terug te zetten, geef ik hen nu de kans te vechten voor de jongeren in de stad, voor meer sociale rechtvaardigheid."

In een reactie aan Belga legt Anciaux uit dat de consequenties van het lijsttrekkerschap pas echt tot hem doordrongen nadat de beslissing vorige maand definitief was gemaakt. "Ik bleef er maar over nadenken. Uiteindelijk wist ik dat ik de knoop moest doorhakken", zegt hij. "Als je iets doet, moet je het goed doen. Vroeger kon ik nog veel dingen tegelijk doen, maar nu gaat dat niet meer."

Voor Anciaux is de Vlaamse politiek nu een "quasi afgesloten hoofdstuk". Zelfs als sp.a mee zou regeren en de partij hem voor een ministerpost zou vragen, zou hij "waarschijnlijk de overweging maken dat er jongere en betere kandidaten zijn". Hij wil als de partij dat wil, wel nog lid blijven van de Senaat, "die mooie democratische instelling die ten onrechte verguisd en verketterd wordt". "Ik heb daar nog wel een rol te spelen en die functie is te combineren met mijn andere activiteiten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni