Anderlecht: PS-burgemeester werft MR-kabinetschef aan

© www.wemmel.be

Verontwaardiging troef in Anderlecht. Daar heeft burgemeester Eric Tomas (PS) een nieuwe kabinetschef aangenomen, Didier Noltincx. Niets bijzonders op zich, ware het niet dat Noltinckx een trouwe MR-militant is. En net die partij werd door Tomas uit de meerderheid gewipt na de verkiezingen.

“Ik ben aangenomen omwille van mijn technische kennis en mijn ervaring”. Zo verantwoord Noltincx zich op de website van de RTBF voor zijn enigszins omstreden stap. Noltinckx beschikt inderdaad over heel wat ervaring. Zo had hij onder andere een prominente rol betreffende de oprichting van de politiezone Zuid in 2001. Hij benadrukt dat hij vooral de meer technische, juridische kwesties van de burgemeester zal opvolgen.

Noltincx verklaart dat zijn toetreding tot het gemeentehuis als van Anderlecht als kabinetschef niet politiek getint is. Hij deelt de functie met Aurore Gilson. Zij zal, volgens Noltincx, vooral instaan voor de politieke kwesties. “Ik ben een MR-aanhanger en zal dat ook blijven. De burgemeester weet wie ik ben en waar ik vandaan kom. Ik heb bepaalde overtuigingen en dat respecteert hij. Wat ik naast mijn werkuren doe is mijn zaak. Ik hoef me nergens voor te schamen”, zegt hij nog.

Paard van Troje

Eric Tomas leidt sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen een PS-SP.A-CDH-Défi meerderheid. Voormalig coalitiepartner MR werd zelfs uit het bestuur gewipt. Bij de PS zijn ze dan ook niet bepaald enthousiast over deze nieuwe aanwerving. Er is sprake van “verraad” of nog van een “bizarre beslissing, zonder meerwaarde voor de partij”.

Ook bij Giovanni Boronaro, leider van PTB Anderlecht, is de aanwerving in het verkeerde keelgat geschoten. Op Facebook verklaart hij dat hij “wel wist dat de PS in Anderlecht vrij liberaal getint is, maar dat het zo extreem is", had hij nooit verwacht.

Burgemeester Tomas reageert verontwaardigd op de negatieve reacties. "De functie die Noltincx zal bekleden is puur technisch. Binnenkort moet er een nieuwe korpschef aangesteld worden voor de politiezone. Het is dus uitermate belangrijk dat ik mezelf omring met experten inzake die materie. Mijn beslissing laat juist zien dat samenwerken mogelijk is, ook wanneer we op politiek vlak verschillen", verklaart hij.

Niet uitzonderlijk

Dat kabinetschefs van de oppositie worden aangesteld ten dienste van de meerderheid is zeldzaam, maar niet uitzonderlijk. Ook in Ganshoren is dat het geval. Daar is Valerie Libert (Open VLD) kabinetschef van burgemeester Pierre Kompany (CDH). En ook daar zitten de liberalen in de oppositie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?