Assita Kanko (MR) stapt uit actieve politiek

© Joris Casaer
| Assita Kanko, gemeenteraadslid Elsene: 'Als ik voor gelijke rechten en meer macht voor vrouwen strijd, voel ik mijn impact meer dan in de gemeenteraad'

MR-gemeenteraadslid Assita Kanko komt in oktober niet op bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ze stapt uit de actieve politiek, omdat ze zich wil focussen op vrouwenrechten, en op haar ‘politieke incubator’ voor vrouwen die een carrière in de politiek ambiëren. "Wij vragen niet langer, wij nemen de plek in."

Dat meldt Kanko (37) aan De Standaard en bevestigt ze ook aan BRUZZ.

De Elsense politica van Burkinese afkomst was een rijzende ster aan het MR-firmament. De perfect tweetalige Kanko is een schoolvoorbeeld van integratie dat al jaren strijdt tegen genitale verminking bij vrouwen, iets wat ze zelf als kind moest ondergaan.

Maar het gemeenteraadslid gaat niet meedingen voor een eventuele schepenpost in oktober. Die knoop heeft ze doorgehakt na het eerste evenement van haar start-up Polin, een politieke incubator voor vrouwen. “Ik ben overspoeld door sms’jes en telefoontjes van vrouwen die hun advies en expertise aanbieden, en vrouwen die de stap willen zetten. Op een politiek evenement heb ik mensen nooit zo zien stralen. Ik vind het urgenter om dit uit te bouwen dan om te vechten voor een zitje voor mezelf. Liever campagne voor honderden vrouwelijke verkozenen dan enkel campagne voor mij.”

Kanko stapte in de eerste plaats in de politiek om te ijveren voor de rechten van vrouwen. “90 procent van de wereldleiders zijn mannen. Ook in België zijn 87 procent van de burgemeesters nog altijd man. De stem van vrouwen wordt niet voldoende gehoord. Wij vragen niet langer, wij nemen de plaats in.”

De vrijdag goedgekeurde Brusselse ordonnantie die ervoor moet zorgen dat minstens een derde van de schepenen voortaan van het vrouwelijke geslacht zijn, steunt ze, "maar dat soort wetten zijn onvoldoende."

Via Polin voelt Kanko naar eigen zeggen haar impact meer dan in de gemeenteraad. “En ik wil dat het vooruitgaat, ik ben ongeduldig. Ik voel mij gelukkig om vrouwen te ondersteunen, ongeacht hun partijkleur. En dat wordt moeilijk in de aanloop van verkiezingen.”

Handboek voor vrouwen

Een terugkeer naar de politiek sluit Kanko niet uit, maar komt er misschien ook niet. “Wat wel zeker is, is dat ik boeken ga blijven schrijven”, zegt ze. “In augustus komt mijn volgende boek uit, zowel in het Nederlands als het Frans. Het is een handboek voor vrouwen om hun doel te bereiken in de politiek. Hoe ze hun leven en carrière zo kunnen organiseren dat ze de top kunnen bereiken. Ik heb zelf heel wat obstakels moeten overwinnen toen ik begon als jonge politica, en hoop die kennis door te geven.”

Kanko werkt op de communicatieafdeling van het kabinet van minister Denis Ducarme (MR). Als het even kan, wil ze die job graag verder blijven doen. “Ondernemerschap is ook een passie van me.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?