Begrotingsoverschot in Schaarbeek: 'Wij doen niet aan verschroeide aarde'

KDM
© BRUZZ
28/11/2017

Het Schaarbeeks schepencollege legt voor het vierde jaar op rij een begroting in evenwicht voor. Niet min, voor een gemeente die tot enkele jaren geleden nog in dieprode cijfers zat. De belastingdruk daalt en er vloeit meer geld naar onderwijs en renovaties. “Binnen dertig jaar zal men hier positief op terugkijken,” zegt schepen van budget Michel De Herde (Défi) aan BRUZZ.

Eén jaar voor de verkiezingen een begroting in evenwicht aankondigen én de belastingen verlagen, het is de droom van menig politicus. Zo ook in Schaarbeek, waar het schepencollege onder burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) al voor het vierde jaar op rij een begroting in evenwicht kan voorleggen. Met als kers op de budgettaire taart een overschot van 750.000 euro, én een belastingverlaging van meer dan 1,3 miljoen euro.

De begroting van 2018 is in grote lijnen een verlengstuk van die van 2017, al stijgt het overschot wel van 80.000 naar 750.000 euro: bijna een vertienvoudiging. BRUZZ kon de cijfers exclusief inkijken. In totaal bedraagt de begroting 257 miljoen euro, en wordt er voor meer dan 60 miljoen euro geïnvesteerd in de gemeente.

Tetris
Die investeringen gaan vooral naar de bouw van nieuwe scholen (37 procent), de renovatie van publieke ruimtes (23 procent) en klimaatmaatregelen (13 procent). Het geld daarvoor haalt het college onder meer door Tetris te spelen - hun woorden - met de administratie, die efficiënter verdeeld wordt onder de gebouwen van de gemeente. Daardoor hoeft één gebouw zelfs niet langer gebruikt te worden en kan het verkocht worden.

Net als vorig jaar kiest Schaarbeek ervoor om de gemeentelijke opcentiemen op de personenbelasting te verlagen, ditmaal van 6,2 naar 5,8 procent, een niveau dat volgens De Herde "eerlijk en duurzaam" is.

Van de opcentiemen op de onroerende voorheffing – bij de hoogste van het gewest – blijft het college nog steeds af. In ruil daarvoor maakt Schaarbeek opnieuw meer ruimte vrij voor sociale toelagen. De sociale begeleidingspremie voor huiseigenaars met een beperkt inkomen, die vorig jaar al van 200.000 naar 300.000 euro steeg, wordt nog eens verhoogd met 50.000 euro. Alle huiseigenaars zullen in de toekomst ook een cadeautje van 30 euro ontvangen van de gemeente, onafhankelijk van hun inkomen.

Geen luxe
“Wij garanderen met deze begroting dat de politie (+2.300.000 euro), het OCMW (+3.700.000 euro), de administratie (1,5 miljoen euro voor nieuwe aanwervingen), enzovoort de nodige middelen hebben om hun werk te doen,” benadrukt De Herde. “We voeren hier geen politiek van verschroeide aarde, we investeren ook in de toekomst. Wanneer men binnen dertig jaar terug zal blikken op dit bestuur, zal de evaluatie positief zijn.”

De nieuwe aanwervingen in de administratie zijn volgens De Herde geen luxe. Omdat de bevolking van de gemeente stijgt, neemt ook de werkdruk voor de gemeentediensten toe. Het college wil ook de dienstverlening voor de burger vereenvoudigen en goedkoper maken. Documenten die digitaal opgevraagd worden, zijn sinds dit jaar al gratis, en vanaf volgend jaar daalt ook de kostprijs van een nieuwe identiteitskaart met vijf euro.

Positieve discriminatie
Schaarbeek wil ook verder inzetten op de gelijkheid tussen man en vrouw. Ze doet dat via ‘genderbudgetting’. “De bedoeling is dat zowel mannen als vrouwen gelijk behandeld worden bij de uitbesteding van het budget,” zegt schepen van Gelijke Kansen Adelheid Byttebier aan BRUZZ. Zo komt er al langer kritiek op het feit dat mannen twee keer zoveel sportcheques naar zich toe trekken als vrouwen. “We moeten daarom aan positieve discriminatie doen: vrouwen krijgen vanaf nu dubbele cheques uitgekeerd.”

De begroting wordt deze avond pas gestemd tijdens de gemeenteraad, maar het schepencollege verwacht daar geen problemen. De kans dat de begroting van 2019 een radicaal andere richting uitgaat, is door de opeenvolgende verkiezingen van de komende twee jaar gering. Het wordt dus vooral uitkijken naar 2020, wanneer de – mogelijk – nieuwe meerderheid haar budget presenteert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni