Schaarbeek zet begrotingsoverschot in voor sociale cohesie

SDS
© BRUZZ
29/11/2016

Schaarbeek klopt zich op de borst met een begroting die ook in moeilijke economische tijden voor het derde jaar op rij een klein overschot heeft. Het college gaat het extra geld voornamelijk in cultuur en onderwijs stoppen. De gemeente zal verder investeren in de openbare ruimte, met onder meer een heraanleg van de Louis Bertrandlaan. Er gaat ook geld naar de strijd tegen de klimaatopwarming.

''Schaarbeek verlaagt de gemeentelijke opcentiemen op de personenbelasting in 2017 van 6,5 naar 6,2 percent'', zegt schepen van Onderwijs Michel De Herde (DéFi) aan BRUZZ. Die belasting is goed voor 19,5 miljoen euro aan opbrengsten.

De gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing, die bij de hoogste zijn in het Gewest, blijven echter dezelfde. Die belasting weegt dan ook zwaarder door in het Schaarbeeks budget, want ze is jaarlijks goed voor 51,5 miljoen euro.

De Herde laat wel weten dat het budget voor de ''sociale begeleidingspremie'', die de gemeente uitkeert aan eigenaars die een niet al te hoog gezinsinkomen hebben, stijgt van 200.000 naar 300.000 euro. Die premie moet de verhoging van de opcentiemen ten opzichte van het gemiddelde van de Brusselse gemeenten neutraliseren.

Extra geld voor sociale cohesie
Omdat Schaarbeek voor de derde keer op rij een begrotingsoverschot heeft, kan de gemeente voor 2017 extra geld vrijmaken dat ten goede moet komen van alle inwoners. ''Het geld zetten we in om de sociale cohesie en het samen-leven te stimuleren'', zegt burgemeester Bernard Clerfayt (DéFi) aan BRUZZ.

De gemeente verhoogt de budgetten van het Nederlands- en Franstalige onderwijs (+ 206.000 euro), van de Nederlands- en Franstalige cultuur (+30.000 euro), voor het feest van de Kriek (+30.000 euro) en de activiteiten in het kader van het festival 'The park to be' in het Josaphatpark (+100.000 euro). ''Tegenover de terreurdreiging antwoorden wij met cultuur'', stelt Schaarbeek.

Het OCMW krijgt anderhalf miljoen euro meer. Ook de kinderdagverblijven, het gemeentelijk onderwijs en buitenschoolse opvang krijgen meer geld.

De begroting voor 2017 bedraagt 245 miljoen euro. Op dat bedrag houdt Schaarbeek zo uiteindelijk nog 80.000 euro over. Het investeringsbudget bedraagt 36,5 miljoen euro.

Klimaatopwarming en kinderen
De gemeente investeert vooral in stadsontwikkeling (31 procent), de strijd tegen de klimaatopwarming (25 procent) en extra scholen en crèches (19 procent) die de demografische boom moeten opvangen: Schaarbeek is de tweede jongste gemeente van het land.

Schepen van Openbare Werken Vincent Vanhalewyn (Ecolo) voorziet 4 miljoen euro voor de heraanleg van de Louis Bertrandlaan, 1,2 miljoen voor een 'voetpadplan', en nog eens een miljoen voor het wijkcontract Pogge. Het klimaatplan voorziet geld voor de vervanging van een heel aantal gemeentelijke verwarmingssystemen, en verbouwingen in het gemeentepand op de Rodenbachlaan.

Interessant voor de inwoners is ook dat de gemeente geld gaat investeren in de ontwikkeling van digitale loketten, en een goed toegankelijke website. Documenten die via digitale weg worden aangevraagd, zijn gratis vanaf 2017.

Tot voor een paar jaar kampte Schaarbeek nog jaarlijks met een begrotingstekort. ''Maar we werkten op de lange termijn'', zegt burgemeester Clerfayt (DéFi). ''We zullen ook in de toekomst strikt zijn om dezelfde resultaten neer te zetten, de historische schuld af te bouwen en nieuwe positieve keuzes te maken voor de toekomst.''

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni