België en Frankrijk overleggen over meer coördinatie in terreurstrijd

© Photonews

Premier Charles Michel (MR) en ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Justitie Koen Geens (CD&V) trekken maandag naar Parijs voor een ontmoeting met hun Franse ambtgenoten. De ontmoeting zal onder meer gaan over de strijd tegen terrorisme en over gerechtelijke samenwerking tussen beide landen.

Het bezoek bouwt voort op een ontmoeting in Brussel op 16 oktober. De twee premiers beslisten toen om dieper samen te werken rond binnenlandse veiligheid en de strijd tegen het terrorisme.

Sindsdien werd volgens een Belgische regeringsbron een samenwerking "zonder voorgaande" op poten gezet tussen overheden, gerechtelijke autoriteiten en inlichtingendiensten over radicalisering en extremisme.

Volgens Europol is België na Duitsland het land dat de meeste informatie heeft uitgewisseld met andere EU-landen. Frankrijk en België hebben ook gezamenlijke onderzoeksteams opgericht over de aanslagen in beide landen.

Maar Michel en de Franse eerste minister Edouard Philippe (LR) zullen het maandag ook hebben over migratie en de Europese begroting voor 2021-2027.

Het Franse voorstel rond de vervanging van de F-16-gevechtsvliegtuigen, waarbij Frankrijk een partnerschap voorstelt als ons land voor de Rafale-toestellen kiest, zou officieel niet op de agenda staan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?