België schrapt 'veiligheidsbijdrage' voor EU-journalisten

© Belga
27/09/2018

Belgische journalisten en buitenlandse journalisten die in België wonen zullen dan toch geen bijdrage moeten betalen voor hun veiligheidsscreening als ze verslag willen uitbrengen van de Europese toppen in Brussel. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen.

Sinds 1 juni is een KB van kracht dat bepaalt dat wie een veiligheidsscreening moet ondergaan om bepaalde gevoelige gebouwen of instellingen te betreden, daarvoor een financiële bijdrage moet leveren.

Journalisten die de bijeenkomsten van de Europese toppen van staatshoofden en regeringsleiders in Brussel willen verslaan, hadden door de nieuwe wetgeving 50 euro moeten betalen voor hun halfjaarlijkse veiligheidsscreening door de Belgische veiligheidsdiensten. De maatregel leidde tot heel wat protest bij de Belgische en Europese verenigingen beroepsjournalisten. Ook de Europese Commissie toonde zich kritisch.

Nadat vorige week al bekend was geraakt dat de toegangsbadges voor journalisten op EU-toppen vanaf 2019 één jaar geldig zullen zijn, en niet langer zes maanden zoals nu het geval is, blijkt nu dat de Belgische Nationale Veiligheidsoverheid (NVO) een uitzondering op de toepassing van het KB wil voorzien voor journalisten, zodat die helemaal geen bijdrage zouden moeten betalen.

De beslissing moet wel nog formeel bekrachtigd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, EU-top, EU, Schumanplein, Veiligheidsscreening, journalist

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni