Veiligheidsscreening Europese toppen kost journalisten 50 euro

© GWENFLICKR
| In het Berlaymontgebouw aan het Schumanplein vinden regelmatig Europese toppen plaats.

De Belgische en in België woonachtige journalisten die de Europese toppen aan het Schumanplein willen verslaan moeten voortaan 50 euro betalen voor een zesmaandelijkse veiligheidsscreening door de Belgische veiligheidsdiensten. Dat heeft de Raad van de Europese Unie aangekondigd op haar website waar reporters zich moeten accrediteren voor de Brusselse toppen.

"Sinds 1 juni 2018 voorziet een nieuwe Belgische wet een vergoeding van 50 euro ten laste van de werkgevers van elk individu dat een veiligheidsscreening ondergaat. De screening blijft momenteel voor zes maanden geldig", zo staat te lezen op de website van de Raad, die eraan herinnert dat de veiligheidsscreening verplicht is.

"De factuur zal door de Belgische autoriteiten op een later moment opgestuurd worden naar uw werkgever"

Ongeloof

De aankondiging deed dinsdag stof opwaaien bij buitenlandse correspondenten in Brussel, die hun ongeloof en ongenoegen over de nieuwe maatregel uitten op sociale media.

Ook de Belgische journalistenbond heeft kennis genomen van de melding. De beroepsvereniging gaat de regering vragen om de bijdrage te laten vallen, zo meldt adjunct-secretaris-generaal Sophie Lejoly van de Franstalige vleugel aan Belga.

Hieronder kan je enkele reacties van buitenlandse correspondenten op Twitter lezen:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?