Belgisch gerecht bevestigt dat Tshisekedi vals diploma gebruikte

© PhotoNews

Op vraag van de Congolese justitie heeft de Belgische justitie aangetoond dat Félix Tshisekedi, de man die uitgeroepen werd tot overwinnaar van de Congolese presidentsverkiezingen, een vervalst attest gebruikte bij zijn kandidaatstelling. Dat meldt de VRT.

Ter herinnering: in Congo moet een presidentskandidaat ofwel een hoger diploma voorleggen, ofwel vijf jaar professionele ervaring bewijzen op politiek, administratief of economisch vlak.

In augustus stuurde het Parket-Generaal van het Hof van Beroep van Kinshasa/Matete daarom al een zogenoemde "internationale rogatoire commissie" naar Brussel, een "rechtshulpverzoek". Uit dat onderzoek blijkt dat het attest dat Tshisekedi voorlegde, inderdaad een vervalsing is.

In het leerlingendossier staat te lezen dat de Congolese kandidaat over een duurtijd van ruim 20 jaar geregeld ingeschreven is geweest aan het Brusselse Institut des Carrières Commerciales, maar nooit voldoende examens met voldoening heeft afgelegd om zelfs maar in één hoger jaar te slagen.

Geen commentaar

Op 21 november maakte Buitenlandse Zaken die conclusie over aan de Congolese collega’s. Maar inmiddels was de kandidatuur van Tshisekedi al goedgekeurd. Ook na de conclusies van de Belgische justitie veranderde er niets aan die houding.

Voorlopig willen volgens de VRT noch minister Reynders van Buitenlandse Zaken, noch minister Geens van Justitie op dit ogenblik commentaar geven op het werk van de Belgische justitie in dit dossier. Daarvoor zou de zaak te gevoelig liggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?