Congolezen in Brussel: ‘Tshisekedi is incompetent’

© PhotoNews
| Félix Tshisekedi (foto) is de zoon van Étienne Tshisekedi, die in 2017 in Brussel overleed.

Félix Tshisekedi heeft de verkiezingen in Congo gewonnen, zo stelt de kiescommissie. Maar de katholieke Kerk die de verkiezingen waarnam, spreekt dat tegen. Congolezen in Brussel vrezen protesten. "De overgrote meerderheid van de Congolese migrantengemeenschap is voor Fayulu,” zegt journalist Justin Mayimba Ndandu aan BRUZZ.

De resultaten van de Congolese verkiezingen zorgen voor beroering, ook in Brussel. Volgens de Congolese kiescommissie is Félix Tshisekedi verkozen, maar de Congolese bisschoppenconferentie Cenco spreekt dat tegen, al hebben ze nog niet officieel bevestigd wie volgens hen dan wel de winnaar is.

Congolees journalist Justin Mayimba Ndandu (vzw Bamko-Cran) woont in Brussel en volgde de verkiezingen op de voet. Hij kwam ook op in de verkiezingen van 2011. “De Cenco heeft met 40.000 mensen de resultaten per bureau samengebracht. Volgens die gegevens heeft Martin Fayulu gewonnen, in 20 van de 26 provincies.”

Spanningen

Voorstanders van Fayulu zijn kwaad, en protesteerden al in het oosten van Congo. Brussel blijft evenmin gespaard van spanningen tussen de verschillende kampen, al lijkt er hier voorlopig geen protest op til.

Félix Tshisekedi, zoon van oppositieleider Etienne, groeide op in Brussel en heeft hier dan ook enkele aanhangers. “Maar de overgrote meerderheid van de Congolese migrantengemeenschap is voor Fayulu,” zegt Ndandu.

“Ik ken Tshisekedi persoonlijk, van in Brussel. Hij is gewoon incompetent. De man heeft zijn middelbare school niet afgemaakt en nog nooit een fatsoenlijke job gehad. Hoe zou hij een complex land als Congo kunnen leiden? Fayulu daarentegen heeft internationale ervaring en heeft aangetoond dat hij geen compromissen wil sluiten met huidig president Joseph Kabila.”

Gesprekken met Kabila

Vermoed wordt dat Tshisekedi onder een hoedje speelt met het regime van Kabila. Ndandu heeft zelfs verschillende bronnen bij de regering die bevestigen dat er al maanden gesprekken liepen tussen Tshisekedi en Kabila. Uitspraken die hij na de uitslag deed, lijken in die richting te wijzen. “Hij riep op om eer te betuigen aan Kabila,” zegt activist Yves Makwambala, die in Brussel burgerrechtenforum Lucha wil uitbouwen.

“Een erg ongelukkige uitspraak. Je moet je inbeelden hoeveel families hun zonen en dochters verloren onder het huidige regime. Dit is bijzonder onhandig en suggereert dat Tshisekedi niet van plan is om de wandaden van Kabila te sanctioneren, wat voor woede zorgt bij een groot deel van de bevolking.”

Makwambala vreest dat er gewelddadige protesten zitten aan te komen in Kinshasa. “En dat zou nefast zijn. Als aanhangers van de twee oppositiekandidaten elkaar bestrijden, kan Kabila de verkiezingen annuleren en gewoon aanblijven als president.”

Etienne

Vader Étienne Tshisekedi was de rivaal van Kabila bij de verkiezingen van 2011, maar verloor die. Tshisekedi sprak van verkiezingsfraude, maar Kabila bleef toch aan de macht.

Omwille van zijn gezondheid verbleef vader Tshisekedi vaak langere periodes in ons land. In 2017 overleed hij in Ukkel op 84-jarige leeftijd. Zijn lichaam ligt echter nog steeds in een koelcel, meldt De Standaard. Door de politieke spanningen in Congo is het nooit gerepatrieerd. Daar zou met zoon Tshisekedi aan de macht in de toekomst verandering in komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?