Duizenden Congolezen brengen op Heizel laatste eerbetoon aan Tshisekedi

© Actualité.cd

Duizenden Congolezen en sympathisanten verzamelden zondag op de Brusselse Heizelvlakte om er een laatste keer hulde te brengen aan Etienne Tshisekedi, de historische Congolese oppositieleider die woensdag op 84-jarige leeftijd in Brussel overleed.

De wake vindt plaats in Paleis 2 van Brussels Expo. Het officiële programma begon rond 17 uur. Vrijdag en zaterdag vonden al gelijkaardige bijeenkomsten plaats. In tegenstelling tot de voorgaande dagen, zou het lichaam van Tshisekedi zondag kunnen worden gegroet.

De Congolezen zijn afkomstig uit ons land, maar komen ook van elders in Europa en zelfs van Canada.

Verschillende Belgische politieke gezagsdragers maakten hun opwachting, onder wie minister van Staat Herman De Croo (Open VLD), CDH-voorzitter Benoît Lutgen en voormalig minister Joëlle Milquet (CDH). Buitenlandminister Didier Reynders (MR) bracht vrijdag al een bezoek aan Tshisekedi's rouwende familie. 

'Brussel hoofdstad van Congo vanavond'
Ook verschillende verantwoordelijken van de Union pour la Démocratie et le Progrès social (UDPS), de grootste oppositiepartij in Congo, maakten de verplaatsing van Kinshasa naar Brussel. De UDPS-vertegenwoordiger in ons land, André Kabanda, bedankte de Belgische regering en de stad Brussel om de drie waken mogelijk te maken. "Vanavond transformeert Brussel, de hoofdstad van België, in de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo", stelde Kabanda onder luid applaus.

Wanneer de begrafenis van Tshisekedi plaatsvindt, is nog onzeker. De Congolese regering kondigde aan dat ze een begrafenis wil organiseren die een gewezen premier en voormalige vicevoorzitter van de Nationale Raad waardig is.

Tshisekedi was nochtans de rivaal van president Joseph Kabila bij de presidentsverkiezingen van 2011. Kabila won toen met 48,95 procent van de stemmen. Tshisekedi betwistte dat resultaat. 

Deze video van Actualité.cd geeft een idee van de sfeer op de Heizel:

 

Hommage à Étienne Tshisekedi en chanson au Palais du Heysel à Bruxelles. #LiveTweet #RDC pic.twitter.com/E97c072SNW

— ACTUALITE.CD (@actualitecd) 5 februari 2017

 

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?