Benjamin Dalle wordt Vlaams minister voor Brussel

© PhotoNews
| Benjamin Dalle (CD&V) bij zijn eedaflegging als senator op 11 januari 2019.
Updated: 02-10-2019 - 07:15

Benjamin Dalle (CD&V) wordt de Vlaamse minister bevoegd voor Brussel. CD&V blijkt immers niet twee, maar wel drie ministers te krijgen in de nieuwe Vlaamse regering. En één daarvan is de minister voor Brussel.

N-VA koos ervoor om één van de vijf ministerposten te wisselen voor het voorzitterschap van het Vlaams parlement. Zo krijgt N-VA 4 en CD&V 3 ministerposten, waardoor de christendemocraten de ruimte hebben om de minister voor Brussel te leveren. De post gaat dus niet naar Cieltje Van Achter van N-VA.

"Voor mij was het verrassend", geeft Dalle zelf mee aan VRT. "Ik werk graag aan de inhoud van de zaken - getting things done is mijn specialiteit. Ik zoek de schijnwerpers niet op, maar ga voor resultaat. Dat is broodnodig, dat is wat de kiezers vroegen. De politici moeten dingen realiseren en vooruitgaan."

"Ik wil absoluut vanuit Vlaanderen een hand uitreiken naar Brussel om gezamenlijke uitdagingen zoals mobiliteit, tewerkstelling en klimaat aan te pakken", laat hij weten over zijn eerste post als minister van Brussel.

Dalle volgt Sven Gatz (Open VLD) op en zal zo dus toezien op de werking van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Net als zijn voorganger, krijgt Dalle niet enkel Brussel als bevoegdheid, maar ook Jeugd en Media.

Wouter Beke (CD&V) krijgt Welzijn en Ben Weyts (N-VA) rijft de felbegeerde onderwijspost binnen. Ook cultuur gaat naar N-VA, die portefeuille neemt Jan Jambon zelf voor zijn rekening. Voor de ministerpost van Financiën, Begroting en Wonen mag N-VA ook de minister leveren, met Matthias Diependaele. Zuhal Demir wordt dan weer verantwoordelijk voor Energie en Omgeving.

Voor CD&V zal Hilde Crevits de posten Economie en Werk, Landbouw en Innovatie opnemen.

Open VLD bevestigt de bevoegdheden Openbare Werken, Mobiliteit, Binnenlands Bestuur en Samenleving te krijgen, maar maakt de namen van ministers pas woensdag bekend.

Bart Somers zou Inburgering krijgen, en het is nog maar de vraag of Rutten meestapt in de regering.

We wisten Benjamin Dalle voor het congres al te strikken voor een uitgebreide reactie. Dat hij de Brusselse minister zou worden kon hij toen nog niet kwijt, maar zijn visie op Brussel deed Dalle wel graag uit de doeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?