Betaling van pensioenen in Ukkel: fout van 8 miljoen in boekhouding

Gemeentehuis Ukkel

De gemeente Ukkel heeft de voorbije jaren de RSZ-bijdragen verbonden aan pensioenen uit de boekhouding gehouden. Het gaat om een bedrag van in totaal 8 miljoen. De oppositie eist een audit. "Al jaren vroegen wij ons af waar dat gat in de boekhouding vandaan kwam."

Gemeenten betalen de pensioenen van statutaire personeelsleden en betalen daarvoor ook een RSZ-bijdrage van 7,5 procent. Die bijdragen werden wel betaald door de gemeente Ukkel, maar de voorbije jaren werden ze niet opgenomen in de gemeentelijke boekhouding.

Jaarlijks ging het om een bedrag van 1 miljoen euro, met een totaal van 8 miljoen. Dat schrijft La Libre Belgique. "Al jaren vroegen wij ons af waar dat gat in de boekhouding vandaan kwam", zegt schepen van Financiën Valentine Delwart (MR) zelf. "De gemeente heeft altijd haar verantwoordelijkheid genomen op dit vlak, maar de boekhouding was niet correct."

Oppositie eist audit

De schepen benadrukt wel dat de ontdekking van deze fout geen impact heeft op het gemeentebudget. "Het gaat om bedragen die al betaald zijn. Het is de weergave van de rekening die niet klopte", aldus Delwart.

Volgens oppositiepartij in de Ukkelse gemeenteraad Défi gaat het om een "gigantische fout". Fractieleider Emmanuel De Bock eist een externe audit van de gemeente. "Ik ga hier geen politiek probleem van maken. De oude en de nieuwe meerderheid zijn beiden verantwoordelijk", aldus De Bock. "Maar ik denk dat een onafhankelijke controle nodig is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?