De Amerikaanse president Joe Biden komt naar Brussel voor een NAVO-top en een ontmoeting met Koning Filip en premier De Croo op 14 en 15 juni 2021

| De Amerikaanse president Joe Biden komt naar Brussel voor een NAVO-top en ontmoetingen met onder meer Charles Michel, Ursula von der Leyen, koning Filip en premier De Croo

Biden komt zondagavond aan in Brussel voor NAVO-top en ontmoeting met EU-leiders

© Belga
13/06/2021

De Amerikaanse president Joe Biden komt vanavond aan in België. Hij zal in ons land onder meer deelnemen aan de NAVO-top en een EU-top met Europees president Charles Michel en Europese Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen. Biden wordt zondagavond opgewacht wordt door premier De Croo op de militaire luchthaven van Melsbroek. Zijn presidentiële limousine The Beast, een gepantserd voertuig van zo'n acht ton, is intussen al in het land.

'The Beast' moet de president van zondag tot en met dinsdag op een veilige manier door het land brengen. Het voertuig is al in het land en werd vrijdag gespot aan een tankstation vlakbij de luchthaven in Zaventem, meldt Het Laatste Nieuws. De kans bestaat dat de zwarte presidentiële Cadillac de komende dagen nog gezien zal worden.

De huidige versie van The Beast werd in 2018 geleverd toen Trump president was, al had Obama de nieuwe limousine besteld. Het 5,5 meter lange voertuig werd ontwikkeld door General Motors en weegt naar verluidt ruim acht ton. Alhoewel er wel uiterlijke overeenkomsten zijn met de huidige modellen van automerk Cadillac, is The Beast allesbehalve een typische limousine.

Niet conform lage-emissiezone

General Motors en de Amerikaanse geheime dienst geven zo goed als geen details over het voertuig - elke presidentiële limousine wordt ontmanteld en vernietigd als het voertuig niet meer in gebruik is - maar wat zeker is, is dat de veiligheid van de president vooropstaat. Het voertuig is volledig gepantserd en heeft kogelvrije ramen. De deuren zouden zo’n 20 centimeter dik zijn en wegen naar verluidt even veel als de deuren van een Boeing 757.

Ook de banden zijn versterkt, al kan The Beast ook op lekke banden relatief vlot wegrijden. De brandstoftank is beschermd tegen brand- en ontploffingsgevaar. Het voertuig zou zelfs tegen landmijnen bestand zijn. Verder zijn er zuurstofflessen in de limousine, net als bloedzakjes met het bloedtype van de president. Verder zou The Beast uitgerust zijn met (traangas)granaatwerpers en nachtkijkers.

Biden heeft al laten weten dat hij in de toekomst een elektrische versie wil, maar wat vaststaat, is dat de huidige versie van The Beast niet conform de lage-emissiezone is. De limousine met zeven zitplaatsen wordt voortgetrokken door een vijf liter V10-dieselmotor, met een verbruik van naar schatting dertig tot vijftig liter per honderd kilometer. The Beast rijdt nooit alleen, maar steeds in konvooi, meestal vergezeld door gelijkaardige gepantserde voertuigen.

Biden kwam woensdagavond aan in het Britse Cornwall om de G7-top bij te wonen. Bidens vrouw Jill komt niet mee naar Brussel: zij reist zondag na een ontmoeting met de Britse Queen in Windsor terug naar de VS. Nog voor de aankomst van Biden in Brussel vieren de Democrats Abroad zijn komst al: tussen 14.30 en 15.30 uur houden ze een welkomstrally op het Luxemburgplein, met "Barks for Biden" - honden "gekleed op patriottische wijze" -, vlaggen en banners en speeches.

Bidens programma in ons land is vooral gevuld met internationale diplomatieke gelegenheden. Zo neemt hij deel aan de NAVO-top maandag, waar naar verwachting het toekomstplan NATO 2030 zal worden goedgekeurd. Ook komen de klimaatproblematiek, cyberveiligheid, de terugtrekking uit Afghanistan, de recente gebeurtenissen in Wit-Rusland en Rusland en China en de noodzaak om te innoveren aan bod.

Toewijding aan bondgenoten

In een opiniestuk in The Washington Post schreef Biden dat hij met zijn reis, de eerste buitenlandse trip sinds hij president is, de toewijding van de VS tegenover de bondgenoten wil bevestigen - na vier jaar moeilijke relaties onder Donald Trump. Hij belooft op de NAVO-top het Amerikaanse engagement tegenover artikel 5 te bevestigen - een aanval op een lidstaat moet worden beschouwd als een aanval op alle lidstaten - en te verzekeren "dat de alliantie sterk staat tegenover elke uitdaging, ook bedreigingen zoals cyberaanvallen op onze belangrijke infrastructuur".

Biden zal in de marge van de top ook een ontmoeting hebben met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ter gelegenheid van de top kleurt Brussel de komende dagen trouwens NAVO-blauw. Zo worden het stadhuis en de fontein aan het rondpunt van Montgomery blauw verlicht. Bernard Law Montgomery, was tussen 1951 en 1958 de eerste adjunct van de militaire leider van de NAVO (DSACEUR) in Europa. Manneken Pis krijgt bovendien een kostuum in NAVO-thema en tussen de bogen van de Cinquantenaire en aan de ingang van het Atomium wapperen er NAVO-vlaggen.

Ook zorgen de NAVO-top en het bezoek van Biden traditioneel voor hinder in de hoofdstad. Er worden verschillende straten afgesloten in de buurt van de NAVO, het Koninklijk Paleis, de Amerikaanse ambassade, "The Hotel" en de Europese wijk. Ook de openbaarvervoersmaatschappij MIVB kondigde hinder aan op verschillende bus- en tramlijnen.

Dinsdag naar Genève voor Poetin

Dinsdagvoormiddag is er een onderhoud gepland met koning Filip, premier Alexander De Croo, minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmes, Joe Biden en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. In de namiddag heeft Biden een ontmoeting met EU-leiders Charles Michel en Ursula Von der Leyen. Wat daar exact aan bod zal komen werd nog niet gecommuniceerd, maar volgens de Europese Raad staan er op de planning een hele reeks thema's die zowel de VS al de EU aangaan, zoals COVID-19, het klimaat, handel en investeringen, technologie, buitenlandse zaken en gemeenschappelijke waarden.

Verwacht wordt dat de leiders na de top een gemeenschappelijke verklaring ondertekenen. Dinsdagavond neemt Biden afscheid van ons land en vliegt hij naar het Zwitserse Genève. Daar zal hij woensdag een langverwachte ontmoeting hebben met de Russische president Vladimir Poetin. Het Witte Huis liet zaterdag weten dat Biden na die ontmoeting alleen een persconferentie zal houden. Een gezamenlijke persconferentie met Poetin, zoals Trump deed, zit er dus niet in.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni