Het Schumanplein, midden in de Europese wijk
© PhotoNews | Het Schumanplein, midden in de Europese wijk, bevindt zich op 15 juni binnen de veiligheidsperimeter

Brussel wordt versterkte burcht tijdens bezoek Joe Biden

EDB
© BRUZZ
13/06/2021

Het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan onze hoofdstad brengt van zondag tot dinsdag een enorm arsenaal veiligheidsmaatregelen met zich mee. Die hebben niet enkel gevolgen voor het doorgaand verkeer: ook de bewoners van de enorme veiligheidsbubbel waarbinnen de president zich zal bewegen, moeten zich aanpassen. Zo moeten fietsen in die zones binnen blijven, en de ramen dicht.

Over de veiligheidsmaatregelen rond Bidens bezoek zelf aan Brussel van zondag tot dinsdag kan politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene niet uitweiden, maar wel is geweten dat de voorbereidingen voor het bezoek van de president, naar aanleiding van een NAVO-top, al even aan de gang zijn.

Afhankelijk van de dag worden verschillende veiligheidsperimeters opgetrokken. Van zondag tot dinsdag zal een veiligheidsperimeter gelden in de omgeving van de Amerikaanse ambassade, waar de president zal overnachten. Tijdens dezelfde periode heerst ook een perimeter rondom The Hotel, waar Bidens entourage zal verblijven. Op dinsdag 15 juni zal ook een perimeter opgetrokken worden in de Europese wijk, en in de omgeving van het koninklijk paleis.

De perimeter in de omgeving van het Koninklijk Paleis
© PolBru | De perimeter rond het koninklijk paleis

In die perimeter gelden maatregelen waarvan de bewoners al een tijd geleden op de hoogte werden gebracht via onder meer bewonersbrieven en meer dan 4.000 e-mails, vertelt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. “Zo zijn ze verwittigd geweest dat er geen vuilnisbakken buiten mogen staan en moeten alle ramen van ieder gebouw gesloten zijn.”

Geen steps

Bewoners en handelaars hebben bovendien een doorgangsbewijs nodig om de perimeter te betreden. Binnen de veiligheidsperimeter wordt alle verkeer geweerd. “Ieder geparkeerd voertuig wordt meegenomen,” aldus Van de Keere. “Het gaat dus niet enkel over auto’s. Ook fietsen en steps moeten weg.”

De perimeter in de omgeving van de Amerikaanse ambassade
© PolBru | De perimeter in de omgeving van de Amerikaanse ambassade

Bovendien zullen de nog maar pas heropende terrasjes binnen de veiligheidsperimeters op de kritieke dagen moeten sluiten. “De handelaars binnen de perimeter werden verzocht om hun terrasmeubilair binnen te plaatsen,” klinkt het.

Riolen gescand

Volgens Het Nieuwsblad werden daarbovenop zo’n 300 kilometer aan rioleringen gescand en waar nodig zelfs riooldeksels verzegeld. Volgens de krant worden naar schatting 2.000 politiemensen en 300 motorrijders ingeschakeld. De meesten doen dat in uniform, maar er zijn ook leden van de gerechtelijke politie, de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV in burger. Deze informatie kon evenwel niet door de politie worden bevestigd.

Tijdens de NAVO-top zullen de winkels en restaurants tijdens hun normale openingsuren voor de klanten toegankelijk blijven. Klanten en potentiële klanten die de handelszaken willen bezoeken die zich binnen één van de veiligheidsperimeters bevinden, zullen dit kunnen doen zonder enige vorm van accreditatie te moeten voorleggen. “De politie zal hen daarbij begeleiden,” aldus Van de Keere. “We vermoeden dat die vraag vooral gesteld zal worden binnen de perimeter nabij The Hotel.”

De perimeter in de omgeving van The Hotel
© PolBru | De perimeter rond The Hotel

Tot slot vraagt de politie iedereen die naar Brussel moet komen om zo veel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. “En dan vooral de metro en de trein omdat die een eigen bedding hebben,” klinkt het. Door de NAVO-top wordt immers grote hinder verwacht voor het verkeer, en eveneens voor de bus- en tramlijnen.

De perimeter in de omgeving van de Europese Wijk op 15 juni
© PolBru | De perimeter in de Europese wijk op 15 juni

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie