Brandweer pompiers Brussel
© PhotoNews | De commissie had onder meer de nieuwe jurist, specialist overheidsopdrachten en personeelsdirecteur naar het Brussels Parlement uitgenodigd

Bijzondere commissie brandweer: tekort aan personeel en structuur bij aanbestedingen

© Belga
06/03/2018

De hoorzittingen van de bijzondere commissie naar de Brusselse brandweer stonden in het teken van het jarenlange personeelstekort bij de Brusselse Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) en de rampzalige invloed die dit had bij het afhandelen van de overheidsopdrachten.

De commissie had onder meer de nieuwe jurist, specialist overheidsopdrachten en personeelsdirecteur naar het Brussels Parlement uitgenodigd. Zij gingen uitvoerig in op de veranderingen die ze doorgevoerd hadden sinds hun aanwerving en toonden zich optimistisch over de hervormingen van huidig staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi).

'Constructiefout'

Francis Boileau, adjunct-directeur-generaal tot 2011, legde de vinger op een constructiefout bij de start van de DBDMH. Bij de overgang van een agglomeratiebrandweer naar een brandweerdienst op regionaal niveau werd de administratieve omkadering van een gewone brandweerzone gekopieerd, wat ruim onvoldoende is voor een korps van 1.300 man.

Boileau wees erop dat de overheidsopdrachten daardoor volledig door de operationelen werden opgevolgd, van de vraag over het lastenboek tot de uiteindelijke levering.

'Gebrek aan structuur'

Dat bevestigde ook Kurt Vermeulen, sinds begin vorig jaar de specialist in overheidsopdrachten bij de Brusselse brandweer. "Wat me opviel bij mijn aankomst was er totaal geen structuur was, er bestond geen cel overheidsopdrachten. Ik moest zelf opzoeken was de delegatiedrempel was. Ik had enkel een assistente," aldus Vermeulen, die meteen een checklist opstelde, een procedure vastlegde en opleidingen gaf over overheidsopdrachten aan de verantwoordelijken die een aanbesteding aanvragen.

Vermeulen gaf na een vraag van commissielid Annemie Maes (Groen) wel aan dat er nog steeds iemand moet aangeworven worden die de interne controles uitvoert op de openbare aanbestedingen.

Inhaalbeweging aanwervingen

Personeelsdirecteur John Baert wees op de inhaalbeweging inzake aanwervingen. In 2014, voor zijn komst, waren er 4 aanwervingen, vorig jaar steeg dat al naar 45 en voor dit jaar zijn 147 aanwervingen voorzien.

Hij merkte ook op dat aanwervingen via Selor tot twee jaar konden duren. In de toekomst zal men werken via de brandweerschool aangezien voortaan een attest nodig is om bij de brandweer aan de slag te kunnen. Daarnaast wordt er aan een arbeidsreglement gewerkt, in de hoop dat de brandweer tegen mei voor het eerst over zo'n reglement zou beschikken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, SIAMU, brandweer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni