| De brandweermannen die bevoegd waren voor de aankoop van nieuw materieel. Vlnr: Dirk De Pauw, Franklin De Herdt, Pierre Menu en Michel Grignard. Eén man, Jean-Marie Ledeghen, is niet te zien op de foto.

Brandweerlui over openbare aanbestedingen: 'Rekenhof heeft ons nooit iets gevraagd'

© BRUZZ - Belga
27/02/2018

"Het Rekenhof heeft ons nooit iets gevraagd," zo verdedigden de officieren van de dienst logistiek van de brandweer zich dinsdag in het Brussels parlement. Een audit van het Rekenhof was eerder bijzonder kritisch voor hun dienst. "Indien de mensen die de audit uitvoerden, ontbrekende stukken hadden gevraagd, hadden we die kunnen verstrekken en dan had het rapport er anders uitgezien."

De boodschap van de brandweerlui stond in schril contrast met de verklaringen van de inspecteurs van het Rekenhof eerder in het parlement. Zij maakten melding van mensen die geweigerd hadden hen te spreken, maar de officieren zeiden dinsdag geen idee te hebben wie dat had kunnen zijn.

Omdat het om bijzondere commissie gaat, geen onderzoekscommissie, hebben de parlementsleden geen drukkingsmiddelen in handen om verder uit te zoeken wie het nu eigenlijk bij het rechte eind heeft.

De officieren benadrukten meer dan vijf keer, aan verschillende parlementsleden, dat ze nooit vragen of verzoeken gekregen hadden van de mensen van het Rekenhof. Die mensen werkten nochtans in kantoren van de Brusselse brandweer aan hun audit, maar zouden ook geen enkel contact met hen hebben gehad. "Alleen een simpele bonjour of bonsoir", dixit kapitein Pierre Menu.

Commandant Michel Grignard, de verantwoordelijke van de dienst logistiek, heeft de twee speurders van het Rekenhof wel driemaal gezien: bij hun aankomst, bij het einde van hun missie, en een derde maal met directeur-generaal Thierry Mercken om na te gaan of de antwoorden op de audit volstonden.

'Drie of vier foutjes'

Ook kapitein Jean-Marie Ledeghen had een ontmoeting met hen, maar na hun audit. Hij gaf toe dat ze het toen over "drie of vier foutjes" in zijn aanbestedingen hadden, maar zei ook dat notities maken volgens de revisoren niet nodig was. De vijf officieren - één van hen is reeds tien jaar gepensioneerd - schetsten een ontluisterend beeld van de omstandigheden waarin ze moesten werken. Alle vijf hadden enkel een technische opleiding en dus geen juridische achtergrond.

Grignard verklaarde dat hij in 1994 een opleiding inzake overheidsaanbestedingen had genoten. Daarna waren er nog opvolgingscursussen, maar in 2010 werden die stopgezet. De opleidingen zouden intern gebeuren, wat tot op vandaag niet het geval was.

Geen geld voor aanbesteding

In een aantal gevallen werden de officieren verplicht om de regels rond de overheidsopdrachten niet na te leven. Zo kwam er een einde aan het contract voor de brandstoflevering. Een nieuwe aanbesteding uitschrijven was echter niet mogelijk... omdat het budget daarvoor niet beschikbaar was. Dus moest men aankoopbonnen uitschrijven, zonder aanbesteding. De brandweerlui klaagden ook het gebrek aan personeel aan.

"Jarenlang waren we met drie halftijdsen om de overheidsopdrachten af te handelen. Nu zijn dat vijf voltijdse krachten, onder wie een specialist in overheidsopdrachten", verklaarde Michel Grignard. Hij merkte nog op dat er ook een groot personeelsgebrek was in de administratie, vooral bij het middenkader.

In november 2017 is een hoofd voor de dienst openbare aanbestedingen aangeworven. Die komt van buiten de brandweer, maar moet zich wel verantwoorden tegenover de leidinggevende officieren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, brandweer, SIAMU

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni