Brandweerdirecteur Jordan: 'Klacht ingediend voor intimidatie'

© BX1
| Chantal Jordan

De voormalige administratieve directeur-generaal van de brandweer, Chantal Jordan (PS), sprak dinsdag in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels parlement ook over intimidatie, scheldpartijen en pesterijen door officieren die de operationele leiding van het korps in handen hebben. De spanning liepen zo hoog op dat ze in juni 2015 vanwege een burn-out de handdoek in de ring moest gooien.

De samenwerking met de operationele korpsleiding liep volgens Jordan vanaf haar aanstelling in februari 2013 al mank.

“Op zeker moment wees het Rekenhof bijvoorbeeld op een probleem met de toekenning van de maaltijdcheques. Ik werd publiekelijk afgebrand, ik was het monster dat 500 euro per maand uit de zakken van de brandweerlieden klopte. Maar ik baseerde me op een uitspraak van het Rekenhof, ik nodig u allen uit ze te lezen.”

Jordan las ook een brief voor die anoniem op haar bureau belandde, waarin gesteld wordt dat zij volledig ten dienste moet staan van de brandweer, aan wie ze haar inkomen immers te danken heeft.

“Ik werd voortdurend bedreigd en uitgescholden. Ik ben ook meermaals langsgegaan bij de preventieadviseur, tot ik het niet meer uithield. Ik heb uiteindelijk ontslag genomen vanwege mijn gezondheidstoestand. Ik neem het woord burn-out niet graag in de mond, maar dat is wel waar het naartoe ging.”

'Pop in brand gestoken'

“Brandweerlieden hebben (in april 2014, red.) inderdaad een pop naar mijn beeltenis in brand gestoken", bevestigde Jordan aan parlementslid Julie De Groote (CDH). "Ze hadden de intentie ook mijn huis te slopen. Ik heb mijn toevlucht gezocht bij een vriendin, en klacht ingediend bij de strafrechtbank tegen drie pompiers."

"Die procedure loopt nog altijd, onder meer omdat mijn werkgever zich niet uitdrukkelijk heeft uitgesproken om mij te beschermen. Door één brandweerman ben ikzelf trouwens beschuldigd van seksuele intimidatie.”

Jordan was nog niet eens halverwege haar mandaat toen ze opstapte. Daarna benoemde staatssecretaris Jodogne Thierry Mercken (PS), het juridische diensthoofd en op dat moment de hoogste administratieve kracht, als waarnemend directeur-generaal. Die is sinds vorige maand geschorst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?