© BX1 | Chantal Jordan, voormalig administratief directeur-generaal van de brandweer

'Niemand durft brandweertop iets te maken'

SDS
© BRUZZ
16/01/2018
Updated: 16/01/2018 16.05u

Het was een uiterst gefrustreerde Chantal Jordan (PS) die dinsdagochtend het woord nam tijdens de hoorzitting van de commissie Binnenlandse Zaken over de onregelmatigheden bij de Brusselse brandweer. Ze schetste het beeld van de “arme administratieve directie die orde in de chaos probeerde te scheppen”, en totaal niet gesteund werd door bevoegd staatssecretaris Jodogne (Défi).

Jordan stond aan het hoofd van de administratieve vleugel van de brandweer, die vele malen kleiner is dan het eigenlijke korps. Ze nam in juni 2015 ontslag, na 2,5 jaar. Het verzet van de brandweertop tegen haar haalde in die periode vaak de media. Volgens Jordan was het voor het kabinet-Jodogne, dat “onder aanhoudende druk stond van de vakbonden”, daarom ook makkelijker om zich aan de kant van de operationele leiding te scharen.“De regering wil geen betogingen.”

“Ik vroeg een onderhoud aan met Cécile Jodogne (Défi) toen duidelijk was dat zij de nieuwe staatssecretaris bevoegd voor Brandbestrijding zou worden. Meteen de eerste minuut van ons gesprek zei ze me: ‘Ik heb al met de kolonel gesproken, en ik respecteer de operationele hiërarchie.’ Alles was meteen gezegd.”

Kredietkaart

In september 2014 benoemde Jodogne volgens Jordan een nieuwe chef ad interim, Ivo Devijver, tijdens de vakantie van de leidinggevende officier. “Waarom was compleet onduidelijk. Hij was niet meer operationeel sinds 20 jaar en woont in Leuven. Er waren andere officieren die tijdens de vakantie van de kolonel de leiding konden overnemen, zoals de huidige kolonel Tanguy du Bus de Warnaffe. Toch heeft ze Devijver aangesteld.”

Zijn eerste vraag, aldus Jordan: een kredietkaart. “Ik antwoordde dat hij die niet kreeg, omdat zijn voorganger die onder meer had gebruikt voor een radarverklikker in zijn auto, een stofzuiger en drankjes en wat nog meer in het Hotel Président. Devijver weigerde met me samen te werken zolang hij geen kredietkaart kreeg.”

Devijver zou de kredietkaart nooit gekregen hebben, maar Jordan is het naar eigen zeggen wel moeten gaan uitleggen aan staatssecretaris Jodogne. “Daarna bestond ik niet meer. Jodogne praatte enkel met Devijver.”

“Op een bepaald moment arriveert een grote kartonnen doos. Devijver laat weten dat het een brandkast is waarin hij zijn gevoelige documenten wil bewaren. Die was nooit besteld, ik had er nooit voor getekend. Dat gebeurde vaak, als ze niet wilden dat ik van de aankoop zou weten.”

“Een ander voorbeeld: op een dag is de poort van de kazerne gesloten. Ik bel aan en vraag wat er aan de hand is. Blijkt er een conferentie te zijn rond assistentiehonden, in aanwezigheid van prins Laurent. Ik ben de directeur-generaal en wist van niets.”

Tekort aan capabel personeel voor controletaak

Net als haar toenmalige adjunct Johan Schoups en haar opvolger Thierry Mercken, die ook ondervraagd zijn door de commissieleden, zegt Jordan dat het de brandweer ontbreekt aan capabel leidinggevend administratief personeel.

“Er was geen enkele A4 in dienst, en dus werden uiteindelijk drie vacatures uitgeschreven voor leidinggevenden in human resources, financiën en logistiek. Onder het voorwendsel dat we de procedure niet correct gevolgd hebben, heeft staatssecretaris Jodogne die procedure stopgezet. Ook andere aanwervingen werden stopgezet.”

“Een evaluatiesysteem bestaat niet. De brandweertop wil geen rekenschap geven over hun werkuren, wil niet gecontroleerd worden.”

Jordan heeft naar eigen zeggen geregeld nota’s en brieven gestuurd naar de staatssecretaris om haar onmogelijke werksituatie aan te kaarten. “Wat was het antwoord?”, vroegen de parlementsleden. “Een hervorming van de brandweer, waarbij ze de administratieve directie heeft ontslagen (haar opvolger Thierry Mercken, red.). Die verstoort de rust. Niemand durft de officieren iets te maken.”

De beslissing van Jodogne om Mercken te schorsen is voor Jordan dan ook een volledig verkeerd signaal. “Zo geeft de staatssecretaris de macht weer volledig terug aan de officieren, die niet in staat en incompetent zijn om dit soort werk uit te voeren.”

De (voormalige) operationele brandweertop - met onder meer officier Ivo Devijver - komt volgende week in de commissie aan het woord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Samenleving, Rekenhof, SIAMU, Chantal Jordan, Ivo Devijver, brandweer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni