Ex-directeur brandweer: 'Weigering wagens te kopen bezegelde mijn lot'

© PhotoNews
| Brusselse brandweerofficieren eisten vier poolwagens, en kregen die ook van staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi).
Updated: 16-01-2018 - 16:03

Voormalig administratief directeur-generaal Chantal Jordan (PS) van de Brusselse brandweer getuigde in de commissie Binnenlandse Zaken dinsdag over de ene keer dat ze een bestelbon weigerde te tekenen, voor vier poolwagens. 'De operationele leiding stapte meteen naar staatssecretaris Jodogne, die me op de vingers tikte dat ik de dienst in gevaar bracht.'

Toen Jordan in februari 2013 als directeur-generaal begon, was er drie jaar lang geen administratieve directie geweest. De korpschef cumuleerde alle macht, aldus de ex-directeur-generaal. Ze gaf er de brui aan in juni 2015, “te kort om 20 jaar wanbeleid recht te breien”.

Volgens Jordan werd haar lot bezegeld de dag dat ze weigerde om een bestelbon voor vier poolwagens te tekenen. “Een jaar eerder waren er al vier poolwagens aangekocht, die door de officieren gebruikt werden om naar preventieacties te gaan maar vooral om mee naar huis te rijden. Een auto was zelfs ingepalmd door de vrouw van een officier”, zei Jordan.

“U vindt dat allemaal terug in eerdere rapporten van het Rekenhof, net zoals al het andere dat ik hier zeg. Er was ook de vrachtwagen die tien jaar lang in de buurt van Middelkerke ‘uitgeleend’ werd maar waar de brandweer nog altijd de verzekering voor betaalde, tot die voor een schijntje is verkocht. Ik vroeg me dus af of het wel nodig was opnieuw vier wagens aan te kopen. Daarom had aan de dienst wagenpark een inventaris gevraagd van alle voertuigen in de garage, inclusief het jaar van aankoop en de kilometerstand. Ik heb die inventaris nooit gekregen.”

“De kolonel hoorde over mijn weigering, belde meteen met staatssecretaris Jodogne, die me op het matje riep en me ervan beschuldigde de werking van de brandweer in gevaar te brengen. Maar dit waren helemaal geen brandweervoertuigen.”

De poolwagens werden uiteindelijk “uiteraard” aangekocht, zei Jordan. “Het was staatssecretaris Jodogne die ervoor tekende.”

De (voormalige) operationele brandweertop, de officieren, komt volgende week in de commissie aan het woord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?