Boze militairen protesteren aan kabinet kersvers defensieminister

© christophe Licoppe
| Kersvers minister Sander Loones (N-VA, links) krijgt al meteen af te rekenen met vakbondsdemonstraties

Twee dagen na zijn eedaflegging krijgt minister van Defensie Sander Loones (N-VA) al een eerste keer te maken met vakbondsprotest. Onder de slogan #respectvoordemilitairen wordt er donderdag actie gevoerd aan zijn kabinet te Brussel en op het Te Deum.

Zowel de liberale vakbond VSOA als de onafhankelijke ACMP is ontevreden. Met de slogan #respectvoordemilitairen willen ze een symbolische bewustmakingscampagne houden die donderdag, op Koningsdag, om 9 uur aan het Centraal Station van start gaat. De militairen trekken eerst naar het Te Deum, om “respect te tonen voor de koning”. Nadien volgen er nog acties aan de kabinetten van Sander Loones (N-VA) en minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Dat meldt De Standaard.

'Belang van de militair'

Bij de ACMP roepen ze op tot meer realiteitszin. “De militairen willen niet langer de kampioenen zijn in de discipline meer doen met minder”, klinkt het. Het doel is om de bevolking “bewust te maken van het belang van de militair” en tegelijk om hun ongenoegen te uiten inzake het pensioenendossier, de kazernesluitingen en de hervorming van de ziektedagen.

Het kabinet van de nieuwe defensieminister laat weten dat het zeer binnenkort met de vakbonden zal samenzitten. Dat de actie er komt vlak na het aantreden van Loones als minister, was naar verluidt niet gepland. Zijn voorganger, Steven Vandeput, wordt op 1 januari burgemeester van Hasselt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?