Boze Sam Van Rooy (Vlaams Belang) verlaat commissie na heibel over aanval tijdens Pride

© Belgaimage
| Het Vlaams Parlement.

Vlaams Belang-parlementslid Sam Van Rooy is dinsdag boos opgestapt uit de commissie Gelijke Kansen van het Vlaams Parlement. Bij een discussie over de transfobe aanval tijdens de Belgian Pride van 22 mei verwezen andere parlementsleden en minister Bart Somers (Open VLD) op uitspraken op sociale media van partijgenoten van Van Rooy. Die pikte de kritiek niet. Van Rooy ging eerst verbaal in de tegenaanval en verliet kort nadien de zaal.

Het incident deed zich voor bij een vraag van Maxim Veys (Vooruit) over de aanval op een 13-jarige trans jongen op de afgelopen Belgian Pride. Die aanval werd unisono veroordeeld in de commissie, ook door Vlaams Belang-parlementslid Sam Van Rooy. "Voor mensen die geweld plegen, ook tegen mensen uit de holebi- of trans gemeenschap, is er maar één antwoord: nultolerantie en zware straffen", dixit de Vlaams Belanger.

Maar volgens parlementslid Brecht Warnez (CD&V) en minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) maakt net de partij van Van Rooy zich schuldig aan "het opzetten van mensen tegen elkaar" ook als het gaat om geaardheid en gender. Warnez en Somers verwezen naar opvallende uitspraken van VB'ers zoals Dries Van Langenhove en Stefaan Sintobin op sociale media.

Toen minister Somers een tweet van Sintobin begon voor te lezen, kreeg Van Rooy het op zijn heupen en probeerde hij de minister te onderbreken. Omdat Van Rooy volgens het reglement het woord niet meer kon vragen, begon het Vlaams Belang-parlementslid door de zaal te roepen. Even later verliet hij de zaal.

'Woorden doen ertoe'

"Een toonbeeld van misprijzen voor het parlementaire debat", reageerde minister Somers. Volgens de Open VLD-minister is het Vlaams Belang een "ongeloofwaardige partner" in het debat omdat de partij volgens hem "gekenmerkt wordt door onverdraagzaamheid".

Ook vraagsteller Maxim Veys benadrukt het belang van bepaalde uitspraken. "We veroordelen hier daden, maar ook woorden doen ertoe. Met woorden kan je iemand ontmenselijken. Ik hoor graag de litanieën van het Vlaams Belang die zogezegd opkomt voor iedere Vlaming die zichzelf wil zijn. Blijkt eens te meer dat dat niet het geval is", aldus Veys.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?