13-jarige trans jongen aangevallen na Pride, drie mensen opgepakt

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 24 mei 2022
Updated: 25-05-2022 - 15:24

Wat voor de 13-jarige Luca Busard een fijne eerste kennismaking met de Pride moest worden, eindigde in een transfobe aanval in Molenbeek. Drie personen werden opgepakt.

Zaterdag vertrekt moeder Aurélie Meyer iets na 20 uur met haar twee kinderen van de Pride in het centrum van Brussel naar Molenbeek, waar hun auto staat geparkeerd. Het gezelschap draagt regenboogvlaggen en bloemenkransen, het is de eerste kennismaking van Luca, die transgender is, met de Pride. Moeder en zus gingen met hem mee om hem te steunen.

Het is zus Larisa die het verhaal op Instagram plaatst, waarna De Standaard erover bericht. Want nadat die eerste Pride eindigt in een transfobe aanval, is het ook meteen hun laatste bezoek. "Mijn broertje is dertien," zegt ze aan BRUZZ. "We hebben de dag op de Pride doorgebracht, we zijn nog gaan dansen in een bar, tot daar ging alles goed. Tot we de auto opzochten – we wonen in Luik – en werden aangevallen in Molenbeek."

In Molenbeek beginnen drie jonge mannen hen verwensingen toe te roepen: "Brand in de hel, vieze flikker." Van de overkant van de straat gooien ze flesjes water waarna ze de straat oversteken. Een voorbijganger houdt hen een eerste keer tegen. Maar het drietal volgt de Pride-gangers en valt hen opnieuw aan. Ze grijpen de regenboogvlag die de jongen om zijn nek heeft en trekken deze af, waar hij brandwonden aan overhoudt, vertelt zus Larisa.

In de klacht die zijn moeder bij de politiezone Brussel-West neerlegt, getuigt ook zij hoe ze op een bepaald moment een klap krijgt tegen haar gezicht en een klap tegen haar dijbeen. Als ze terugkeert bij haar kinderen, heeft zich een grotere groep mensen rond hen verzameld die hen beledigingen toeroepen.

dijbeen.jpg
De moeder van het slachtoffer kreeg ook klappen ter verduren.

Drie personen opgepakt

Dankzij enkele mensen uit de buurt die te hulp schoten, konden de aanvallers op afstand gehouden worden en kon iemand de politie bellen. De politiemensen waren er snel bij, en konden de drie initiatiefnemers van de aanval oppakken.

"Drie verdachten werden onmiddellijk na het incident gearresteerd," bevestigt het parket. "Ze werden ter beschikking gesteld van het parket van Brussel. De procureur des konings ging over tot hun verhoor en beval bijkomend onderzoek."

Larisa hoopt dat de aanvallers aangehouden blijven en een gepaste straf krijgen. "Het is één ding dat je andere overtuigingen of waarden hebt, maar je pakt geen vrouwen en kinderen aan omdat ze niet in jouw hokje passen," sluit ze af.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?